In copilarie, singurele alimente cu mac pe care le cunosteam erau cele de panificatie, dar cum gastronomia are multe de oferit, am descoperit cat de bine se potriveste si intr-un blat de prajitura sau o umplutura de cozonac. Totusi, asa cum probabil v-ati obisnuit, preferintele mele culinare o iau ades pe panta memoriei si, din nou, fac referire la un preparat intalnit demult si anume batoanele cu mac ce se vindeau in centrele de Paine.
Ei bine, de acele batoane usor dulci si avand coaja puternic maronie imi amintesc aceste chifle, iar macul este ingredientul care duce la asemanarea puternica. Sunt dulci si bune, usor grasimoase, acoperite de coaja moale, si muuult mac pe care sa il rontai, iar ca suport pentru sandwishuri sunt absolut dementiale. Singurul dezavantaj este ca, odata ce le-ai incercat, trebuie sa te lupti cu tine pentru a te opri din mancat, in rest sunt divine. :)
INGREDIENTE pentru 12 buc:
200ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata
2 linguri zahar
2 oua
100ml ulei floarea soarelui sau unt topit
25g mac
500-550g faina tip 650 (sitata)
1 lingurita sare
PREPARARE:
Drojdia se presara peste laptele cu zahar, se amesteca usor, se acopera cu un prosop si se lasa 5 minute. Cand s-a format spuma, se amesteca pana la dizolvarea partiala, apoi se toarna peste faina sitata, sare, mac, ouale usor batute si ulei. Se amesteca toate ingredientele, la nevoie se mai adauga putina faina, iar cand aluatul este legat se transfera din castron pe masa si se framanta 5-10 minute.
In cazul aluaturilor care au umpluturi (seminte, cereale, legume bucati) imi dau seama daca sunt framantate indeajuns atunci cand umplutura tinde sa se desparta de aluatul propriu-zis si se simte la suprafata acestuia, chiar incepand sa cada.
Bila de aluat se transfera intr-un catsron curat si incapator, se acopera cu un prosop si se lasa la crescut, in loc calduros, timp de 1 ora.
Cand si-a dublat volumul se scoate pe masa si se imparte in 12 bucati.
Fiecare bucata de aluat se intinde usor, apoi marginile se aduc inspre centru si se strang intre degete. Aluatul se intoarce invers, si cu palmele indreptate in sus, se trage aluatul de pe margini dedesubt, invartind chifla usor, pana cand capata o forma cat mai sferica.
Bilutele se asaza in tava mare de la cuptor, pe hartie de copt, se acopera cu un prosop si se lasa la crescut inca 45 minute.
Cu 20 de minute inainte de a le introduce chiflele in cuptor, acesta se aprinde, iar tava se asaza pe aragaz, la caldura.
Inainte de coacere, chiflele se ung cu lapte, folosind o pensula de patiserie sau o pana de gasca (asa cum procedau mamele si bunicile).
Chiflele se coc 20-25 minute la foc mare, in partea de sus a cuptorului. Sunt gata atunci cand intoarse si ciocanite pe fund chifle suna "a gol".
Se transfera pe un grilaj si se lasa la racit.
Se pastreaza intr-un sac de bumbac, strans la gura. Mai nou, eu pastrez painea intr-o fata de la un puiut de perna, dotata cu fermoar. :)
Sa le savurati cu placere!
Sursa: DiaMar - Bucataria galbena, o infinita sursa de inspiratie :*
Ti-au iesit perfect!Sa stii ca acum tu mi-ai facut mie pofta cu chiflele tale dolofane si pufoase!
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru ca le-ai incercat!
Te pup!