Pornind de la reteta de baza, a inghetatei cu vanilie, ne-am delectat cu aceasta inghetata cremoasa, extrem de racoritoare si fructata.
Ce parere aveti despre culoare? Nu-i asa ca este dementiala? Iubesc deserturile colorate de natura.
400g frisca lichida
200ml lapte
250g zahar
6 galbenusuri
400g frisca batuta
esenta de vanilie
200ml piure de mure
1 plic zahar vanilat
PREPARARE:
Frisca lichida, laptele si zaharul se pun la fiert intr-o oala incapatoare.
Recomand frisca lichida Pilos, obtinuta din smantana (grasime 30%, 200g), de la Lidl. Calitatea este comparativa cu cea de la Dorna, chiar este putin mai grasa (30 fata de 26%), iar pretul este cu 40% mai mic. ;)
Galbenusurile se bat usor.
Cand zaharul s-a topit si incorporat in amestecul de lapte si frisca, compozitia fierbinte se toarna in fir subtire peste galbenusuri, amestecand continuu cu mixerul, la viteza maxima.
Compozitia obtinuta se toarna inapoi in oala in care a fost clocotit laptele cu frisca. Oala se pune in bain-marie si se amesteca in mod continuu, pana cand compozitia se intareste putin, capatand consistenta inghetatei topite.
Testul pentru a vedea daca lichidul s-a intarit indeajuns este de a vedea daca la trecerea degetului peste lingura proaspat scoasa din compozitie, apare si ramane o portiune ce nu se acopera la loc. Acelasi lucru se poate observa inclinand oala, efectuand testul pe fundul descoperit al acesteia.
Atentie! Daca se insista a pastra oala pe foc prea mult timp, compozitia se va incalzi prea tare, iar cand va atinge punctul de fierbere se va taia.
Compozitia cremoasa obtinuta se lasa la racit in baie de apa rece, apoi se mixeaza in frisca batuta, impreuna cu esenta de vanilie. La final se adauga piureul de mure, obtinut prin incalzirea murelor impreuna cu 2 linguri de suc de lamaie sau portocala si un plic de zahar vanilat. Cand murele s-au inmuiat si au lasat suc, se iau de pe foc. Parti din compozitie se rastoarna, pe rand, intr-o sita mare, presand cu lingura, pana cand in sita raman numai samburii.
O mica parte din sucul obtinut se poate pastra, pentru a se turna peste inghetata, dupa congelare sau la 3-4 ore de la introducerea in congelator (obtinandu-se astfel un aspect marmorat).
Din compozitia data rezulta 6 inghetate pe bat (forme speciale de la Ikea) si o caserola mare, plina ochi (1100ml/550g).
Inghetata se introduce in frigider, pentru cel putin 8 ore; cea din caserola se scoate din congelator dupa 3-4 ore si se amesteca pentru a distruge cristalele de gheata, folosind o furculita. In acest moment se poate adauga sucul de mure pastrat.
Vaaaai,ce inghetata delicioasa.Eu sunt fan,mereu am in congelator.
RăspundețiȘtergereTe pup!
Noi abia incepem sa ne rasfatam cu inghetata de casa. Ne invatam usor, usor :)
RăspundețiȘtergerearata super, o culoare super!!eu cum sunt fan inghetata si iarana si vara :) de la mine ai un mare LIKE!!Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita si de Like, Raluca! Iarna nu ma impac cu inghetata, nu prea aluneca, dar vara daaaaa! :)
Ștergerearata mirific!mie mai mult imi place sa fac inghetata decat sa o mananc!am probleme cu mandulele.dar arata super1!imi place mult culoarea!te ppup
RăspundețiȘtergereLa ce sortiment variat de inghetata ai pregatit de-a lungul timpului, se vede ca iti face placere. Te pup si eu :)
Ștergere