Pagini

joi, 26 iulie 2012

Compot de mere

Traditia crestina spune ca, incepand cu data de 20 iulie, se pot manca mere din livada, marul fiind copacul iubit de sfantul Ilie. Totodata se crede ca merele mancate dupa aceasta data, in lumea cealalta se vor transforma in aur. :)
La noi in bucatarie, merele ce stateau cazute pe langa pomii din gradina, s-au transformat in compot :D. Desi in anii trecuti am fugit gratios de sarcina aceasta, fiindu-mi groaza de a curata merele mici si batute, anul asta am fost atat de impresionata de rodul bogat al celor 3 merisori, incat vazand merele marisoare cazute pe jos, le-am adunat si pregatit, cu gandul de a-i face sotiorului drag aceasta bucurie indelung refuzata.
Binenteles, surpriza a fost apreciata, dar comentarii tot am primit: "E foarte bun, daaaar pentru data viitoare: mai multa miere, mai putin zahar!" :D
Chiar a fost foarte bun, mai ales cel care a apucat sa stea peste noapte la frigider; rece este absolut divin, aromele de mar si scortisoara fiind potrivite nu numai pentru zilele racoroase, ci si pentru cele caniculare.

 
INGREDIENTE pt 2 borcane mari:
1.5kg mere (900g curatate)
200g zahar sau miere
1.5 L apa
1-2 batoane scortisoara
sau 1 lingurita scortisoara praf

PREPARARE:
Merele spalate se curata de coaja, seminte si bubite, apoi se taie bucatele. Acestea se asaza intr-o oala incapatoare, impreuna cu zaharul, scortisoara si apa.


Se pun la fiert, la foc mic, acoperite. Din momentul in care apa incepe sa fiarba se mai lasa aproximativ 15 minute. Timpul de fierbere poate varia, in functie de soiul folosit, de aceea concludenta este testarea merelor cu o furculita; daca aceasta patrunde cu usurinta in bucata de mar, compotul este gata.


Oala se ia de pe foc. Daca s-a pregatit o cantitate mica, menita a se consuma intr-un timp scurt, oala se lasa la racit, eventual in baie de apa rece, apoi se transfera in frigider, acoperita. Aceasta este varianta ideala pentru consumul pe timp de vara. Daca se doreste pastrarea pentru iarna, compotul se toarna fierbinte in borcan, se inchide cu capacul si se lasa la racit.


Daca doriti sa serviti compotul asemeni unui cocktail, folositi pahare cu picior, cu gura larga, in genul celor de Martini. Marginea paharului se umezeste de jur imprejur, prin presarea acesteia cu o felie de lamaie. Acoperiti fundul unei farfurioare cu un amestec de scortisoara si zahar, apoi, tinand paharul paralel cu masa, presati marginea paharului, din loc in loc, pana cand amestecul adera la pahar; la nevoie refaceti pelicula umeda, cu suc de lamaie. Pentru instructiuni cu poze, accesati AICI.

7 comentarii:

  1. mi-ai adus aminte de copilarie...acest compot era nelipsit vara. Si intr-adevar cel rece e si mai si!!!O seara racoroasa!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost tare bun, data viitoare trebuie sa fac mai mult. Numai bine si voua!

      Ștergere
  2. foarte aspectuos Ruxi!Tu mereu faci din ceva banal ceva festiv!!!!!ce ai tu nu are nimenea pe blog!te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce de laude! Multumesc, Raluca, ma straduiesc sa fac lucruri frumoase, sa ies din tipare ... uneori imi reuseste, uneori nu, dar de incercat incerc.
      Pupici

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumesc. Asa s-au potrivit lucrurile, paharul era proaspat cumparat si lasat la uscat in scurgator, scortisoara era pe masa, ideea a sarit de undeva, dintr-un colt de memorie, iar soarele a facut intregul atat de atragator.

      Ștergere
  4. Deliciu ! Imi place tare mult ! :) Pup!

    RăspundețiȘtergere