Pagini

joi, 17 mai 2012

Prajitura din pandispan cu fructe

Aceasta este una din prajiturile cu care ne rasfata ades mama lui B, la inceputurile noastre, dar care, de cand am inceput si eu sa bucataresc, a fost, pe nedrept, data uitarii. Prin urmare, am zis ca trebuie sa o incerc, sa nu se piarda bunatate de prajitura, cu pandispan pufos, insiropat cu unt topit si aroma de mere coapte cu scortisoara.
Pe cat este de buna, pe atat este de usor de pregatit si, in joaca, o puteti decora sub forma unei frumoase floare a soarelui.




INGREDIENTE pentru o tava de 26cm:
150g unt foarte moale
6 mere potrivite
150g zahar
1 lingurita scortisoara

6 oua mari
120g zahar
120g faina pentru prajituri (sitata)
1 lingurita esenta de rom

PREPARARE:
Pentru ca se va forma sirop, prajitura se pregateste intr-o cratita. Interiorul acesteia se unge cu untul, care, pentru ca operatiunea sa se exeute usor, trebuie sa fie extrem de moale (scos cu mult timp inainte din frigider).



Pe fundul tavii, peste unt, se presara zahar, iar deasupra se asaza feliile de mar, in doua straturi. Primul strat va fi format din felii de mar, asezate in cerc, pe margine, iar in centru se vor aseza bucatele mici.
Deasupra primului strat se asaza restul de mar, taiat bucatele mici, ce se presara cu scortisoara.



Tava se introduce in cuptorul preincalzit, la foc mediu, unde se pastreaza pentru 20-30 de minute, cat sa se inmoaie merele si sa se formeze un sirop, care insa nu trebuie sa depaseasca nivelul fructelor.

Cat timp merele sunt in cuptor, se pregateste pandispanul, din ouale scoase din timp de la rece, pentru a ajunge la temperatura camerei.
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu sarea. Se adauga zaharul si se continua a mixa, pana isi recapata consistenta tare.



Peste albusuri se pun galbenusurile si se amesteca de 4-5 ori cu telul, prin rasturnare.
Faina se cerne si se adauga, in doua transe, peste spuma de oua.


Tava cu mere se scoate din cuptor si se lasa 2-3 minute la racit, apoi se adauga pandispanul, cu lingura, din loc in loc. Se niveleaza cu grija, evitand a se incorpora siropul in pandispan.



Pandispanul se coace 30 de minute, la foc mediu, fara a deschide cuptorul in primele 20 de minute.


Cand este gata, se acopera cratita cu o farfurie mare, intinsa, si se rastoarna impreuna, printr-o miscare rapida, menita a nu permite siropului a se scurge pe langa cratita; siropul trebuie sa se scurga in pandispan.


Prajitura poate fi servita calduta sau rece. Se poate orna cu zahar pudra, scortisoara, nuca de cocos sau cu frisca, dar numai dupa ce s-a racit si a fost tinuta o ora la frigider.

7 comentarii:

  1. vai dar ce super bine arataa!!!!!!!!!!!!!!!!as vrea si eu!!!!!!!!!
    !ca e necremoasa:D si arat superb!

    RăspundețiȘtergere
  2. In realitate arata chiar mai bine, dar am facut pozele in soarele de dimineata si au iesit cam aurii. Matei isi astepta portia, prajitura e facuta de aseara si, cum nu am lasat pe nimeni sa se atinga de ea, dimineata nu am mai avut cum sa il mai aman.
    E buna, simpla si extrem de aromata, asa cum numai prajiturile cu mar pot fi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ruxi azi am sa incerc sa fac dulce asta cu mere....dar cum nu am cratitza adapta ma gandeam sa folosesc o tavitza din aluminiu...ce zici ...oare se lipesc merele???cum eu nu sunt o artista in bucatarie.... Lili

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Lili. Am auzit ca ti l-a recomandat Anca; ei ii place la nebunie si ar manca oricand. E ok si tavita de aluminiu, stiu ca pe la voi se folosesc mult pentru copt, asa ca nu iti fa probleme, iar pentru siguranta, cand asezi merele, lasa un spatiu de 1cm fata de margine, pentru a evita contactul. Mult succes!

      Ștergere
  4. A iesit SUPER BUNA...nu asa de estetica ca cea din poza....dar eu si fimea foarte incantate....merci...Lili

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur, Lili! Ma bucur ca a trecut si testul de specialist in dulciuri cu mere al Linei :) Cat despre aspect, diferenta poate ca a aparut din cauza formei de aluminiu, care, daca nu ma insel, nu are pereti prea tari. Important e ca a iesit gustoasa.
      Pupici

      Ștergere