Daca pana acum scortisoara trebuia sa fie prezenta in strat cat mai gros si, eventual, refacut in mod repetat, cu ocazia cautarii unei forme de prezentare cat mai atractive, am descoperit ce bine se impaca orezul cald cu dulceata rece de capsuni, dar si cu ciocolata.
INGREDIENTE pentru 4 portii:
200g orez
200ml apa rece
700-800ml lapte
50g unt
60g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
+ scortisoara, dulceata sau ciocolata
PREPARARE:
Orezul se spala de impuritati, asezat intr-un castron si clatit apoi cu apa rece. Apa se arunca dupa fiecare umplere de castron, pana cand ramane limpede.
Orezul si 200ml apa se rastoarna intr-o oala incapatoare si se lasa la fiert, acoperit, la foc mic, pana cand orezul se umfla usor, iar apa scade.
In acest moment se adauga laptele si untul, apoi se repune la fiert, tot pe foc mic, in oala acoperita. Eu prefer ca din cei 800ml sa adaug numai 700ml, restul de 100 il pun mai tarziu sau nu, in functie de cat de tare se umfla orezul.
Orezul se poate fierbe de la inceput in lapte (900ml-1 litru), dar va fierbe mai greu, deoarece laptele contine zahar (lactoza), care intareste orezul.
Cand laptele incepe sa clocoteasca, este recomandat sa se indeparteze capacul, continuand fierberea, amestecand continuu, mai ales pe fundul oalei, pentru a evita sa se prinda (conteaza mult daca oala are fund dublu sau nu).
Orezul se va umfla considerabil, iar lichidul va fi absorbit/evaporat aproape integral. Cat inca mai este ceva lichid ramas, pe langa orez, se adauga zaharul si esenta, pastrand oala pe foc pentru inca 5 minute, continuand a amesteca.
Oala se ia de pe foc, iar orezul se lasa 5 minute, la racit, acoperit. Aburul acumulat sub capac, va face orezul sa absoarba si restul de lichid.
Se serveste cald sau rece, asezonat dupa preferinte, cu scortisoara, dulceata sau ciocolata rasa/topita.
ca deobicei o prezentare super!!iar de orezul cu lapte ce sa mai zic...un clasic d-e-l-i-c-i-o-s!!!
RăspundețiȘtergerePentru prezentare am avut ajutor de la o prietena si, impreuna, ne-am pus creativitatea la munca, sa vedem cum afisam un desert clasic, care, de obicei, ajunge pe masa ca apoi sa dipara imediat, fara a avea nevoie de niciun artificiu.
RăspundețiȘtergereDaca ar mai fi ramas orez, ti l-as fi dat la schimb pe unul din sandwishurile tale minunate, postate azi http://fantezieinbucatarie.blogspot.com/2012/05/tartine-integrale-cu-rosii-si-avocado.html
vai da bine arata!arat super!ce conteaza cine te-a ajutat?:) pt asta sunt prieytenii!!!!arsata superb!mie imi place enorm orezul ...si sarat si dulce!si mananc ft des!ruxi dar budinca de orez ai facut vreodata?la cuptor?e DIVINA!!!!!!!!!!app azi noapte am avut un vis tare aiurea culmea ca erai si tu in peisaj:P dar nu mai tzin minte ce rol aveai:P orikum avea legatura cu bucatareala!!!pusi!!!!
RăspundețiȘtergereRaluca, fiind adusa prezentarea in discutie, nu am putut sa imi atribui tot creditul, nu imi sta in obicei.
ȘtergereVreau reteta de budinca la cuptor! Pitica mea a avut o perioada cand ar fi mancat pilaf zilnic, dar de 2 ani nici nu mai vrea sa auda de el, asa ca m-am bucurat cand a cerut orez cu lapte si sunt dornica sa i-l prezint in cat mai multe variante.
Cat despre vis, sper ca a fost frumos. :)
Pupici
Ciocolatosul acela mi-a facut mie cu ochiul,tare bun.Pup!
RăspundețiȘtergerePe cel cu ciocolata l-a mancat Alexandra, care de obicei isi pune tone de scortisoara, dar de data asta ciocolata a fost mai atragatoare. ;)
Ștergere