Incep seria dulciurilor pentru Paste cu o reteta mai veche de fursecuri, pe care, in urma cu un an, piticii au primit-o foarte bine, succesul sau fiind dat, binenteles, de adaosul de ciocolata. De atunci, ciocolata i-a cucerit iremediabil, iar plusul de culoare oferit de bombonelele in forma de ousor, pline tot cu ciocolata, mentin aceste fursecuri in topul preferintelor.
Sunt usor de facut, iar daca se inlocuieste untul cu margarina, sunt si de post. Haioase, nu?
Pagini
▼
joi, 29 martie 2012
sâmbătă, 24 martie 2012
Briose cu ciocolata si faina integrala
Aventura mea in bucatarie a inceput cu un cheesecake si a continuat cu briose, de multe feluri. Toate au fost bune, dar cele cu ciocolata nu-mi ieseau niciodata aratoase, nici macar dupa ce am capatat ceva experienta.
In sfarsit, dupa toate acele incercari, nereusite din punct de vedere vizual, am gasit reteta brioselor bine umflate si, mai ales, care nu se scofalcesc imediat ce sunt scoase din cuptor. Gustul a fost si el pe masura, iar mirosul ce a invadat bucataria ... ei bine, mirosul nu-l pot descrie. :)
In sfarsit, dupa toate acele incercari, nereusite din punct de vedere vizual, am gasit reteta brioselor bine umflate si, mai ales, care nu se scofalcesc imediat ce sunt scoase din cuptor. Gustul a fost si el pe masura, iar mirosul ce a invadat bucataria ... ei bine, mirosul nu-l pot descrie. :)
marți, 20 martie 2012
Turnulete cu crema de branza
Zilele trecute am avut prajitura cu foi, dar eu am defapt vroiam o prajitura in straturi, asa cum imi place mie, cu pandispan si multa crema. Pandispanul si crema de branza sunt frecvent prezente in retetele mele, dar glazura cu cacao si decoratiunile crocante au improspatat prajitura, contribuind in foarte mare masura la reusita ei.
Asa cum intentionam, aceasta este o prajitura usoara, care, datorita consistentei solide a cremei de branza, nu necesita a petrece mult timp la frigider, fiind astfel solutia ideala pentru un desert rapid si de efect.
Asa cum intentionam, aceasta este o prajitura usoara, care, datorita consistentei solide a cremei de branza, nu necesita a petrece mult timp la frigider, fiind astfel solutia ideala pentru un desert rapid si de efect.
luni, 19 martie 2012
Mezes cu crema de gris si lamaie
Prajiturile de foi cu miere imi aduc aminte de prajitura Turcia, prajitura copilariei mele, facuta si re... re... refacuta la fiecare ocazie speciala, la cererea multor rude si prieteni care au degustat-o. Mereu m-au fascinat foile subtiri, coapte de mama pe spatele tavii, apoi unse cu crema si pastrate neatinse in camara, peste noapte, deoarece, se pare, asta-i regula de aur a reusitei prajiturilor cu foi.
Si uite ca, din nu stiu ce pornire, ieri, fiindu-mi ocupat locul la calculator, neavand ce sa fac, m-am dus glont in bucatarie, am luat revista ce statea de cel putin o luna deschisa la pagina cu reteta in cauza si, pana sa-mi dau seama, aveam deja aluatul pentru foi facut.
Cu toate ca mi-am facut ceva griji in privinta foilor, care imi pareau prea subtiri, apoi nu stiam cum sa le transfer de pe tava fara sa le rup, pregatirea foilor si compunerea prajiturii a fost mult mai simpla decat ma asteptam.
Prajitura a fost pe placul familiei si a prietenilor veniti in vizita, iar pe mine m-a convins ca, in urma acelei prajituri din copilarie, pregatite in exces, in detrimentul altora mai pe placul meu, am ramas cu o mare fobie a prajiturilor cu foi :p
Si uite ca, din nu stiu ce pornire, ieri, fiindu-mi ocupat locul la calculator, neavand ce sa fac, m-am dus glont in bucatarie, am luat revista ce statea de cel putin o luna deschisa la pagina cu reteta in cauza si, pana sa-mi dau seama, aveam deja aluatul pentru foi facut.
Cu toate ca mi-am facut ceva griji in privinta foilor, care imi pareau prea subtiri, apoi nu stiam cum sa le transfer de pe tava fara sa le rup, pregatirea foilor si compunerea prajiturii a fost mult mai simpla decat ma asteptam.
Prajitura a fost pe placul familiei si a prietenilor veniti in vizita, iar pe mine m-a convins ca, in urma acelei prajituri din copilarie, pregatite in exces, in detrimentul altora mai pe placul meu, am ramas cu o mare fobie a prajiturilor cu foi :p
sâmbătă, 17 martie 2012
Mini-tarte cu nutella vegetariana, din avocado
Cand mi-am propus sa incerc pentru prima oara crema de ciocolata din avocado, cu alune (Raw Nutella), temandu-ma de o reactie nefavorabila din partea familiei, am intentionat sa o combin cu un aluat sfaramicios si sa o servesc sub forma de mini-tarte. Intre timp, crema s-a dovedit incredibil de buna si asa, simpla, incat abia am mai avut cu ce umple tartele, piticii s-au tot servit, incantati ca pot manca "ciocolata cu lingurita".
Ciocolata din avocado, cu alune (Raw Nutella)
Multa vreme am fost reticenta in privinta fructului de avocado; aflasem ca are o consistenta untoasa si un gust destul de fad, si, cel mai important, ca este recomandat in timpul sarcinii, continand aproape 20 de nutrienti esentiali, printre care fibre, potasiu, vitamine E, B-uri si acid folic.
Am ajuns sa il incerc abia spre sfarsitul primului an de viata al lui Matei, incluzandu-l in "papiciulica" (piure de fructe) zilnica a piticului aflat in plina "diversificare alimentara". Si tot gustand zilnic din el, o bucatica azi, o bucatica maine, daca la inceput mi se facea gura punga, dupa vreo luna am ajuns sa imi lase gura apa :p Nu credeam in conceptul de educare a gustului, dar avocado-ul m-a convins.
Printre multele retete bookmark-uite si pierdute odata cu update-ul de browser initiat de pitici, acum cateva luni, se numara si o reteta de ciocolata fara unt, facuta cu avocado. Cand am descoperit-o, m-a intrigat maxim, incat, cu gandul la ea, am tot cumparat avocado, l-am mancat crud, dar n-am avut curaj sa o testez.
Acum ca am pregatit-o, copiii au fost tare uimiti sa vada ca au voie sa manance o gramada de ciocolata si sunt foarte incantati de "ciocolata sanatoasa" facuta de mami :)
Sigur, nu-i aceiasi senzatie pe care o ai cand mananci o lingurita de Nutella, nu ti se lipeste pe fiecare mm patrat din gura, dar gustul de cacao si alune este indeajuns de pregnant, incat sa acopere gustul de avocado si sa sadisfaca pofta de cioco.
luni, 12 martie 2012
Prajitura cu ness
Hotarat lucru, am o predispozitie pentru prajiturile formate dintr-un strat de blat pufos si neinsiropat, acoperit cu unul de crema fina, iar in cazul acestei prajituri cu ness, simplitatea compozitiei nu face decat sa-i potenteze aroma.
Crema cu ness si frisca, blatul pandispan cu cacao, inmuiat doar prin suprapunerea cremei, imi plac maxim, motiv pentru care am si expediat restul prajiturii catre colegii lui B, neavand incredere ca nu o voi manca pe toata. :D
Crema cu ness si frisca, blatul pandispan cu cacao, inmuiat doar prin suprapunerea cremei, imi plac maxim, motiv pentru care am si expediat restul prajiturii catre colegii lui B, neavand incredere ca nu o voi manca pe toata. :D
duminică, 11 martie 2012
Clatite economice si foarte moi, cu lapte acru
Am reusit, in sfarsit, sa pastrez cateva dintre clatitele mele preferate, pentru a le face poze si, astfel, a va putea impartasi reteta.
Trebuie sa reamintesc cum, ani de zile, nu m-am aventurat mai departe in bucatarie, dincolo de a pregati clatite, mentiond cum nici de ele nu eram pe deplin multumita. Ieseau gustoase, ce-i drept, dar se uscau repede, deveneau casante pe margini si daca nu le mancam imediat, mai tarziu nu ma mai atrageau deloc.
Dupa cateva incercari am reusit sa gasesc reteta perfecta, clatitele sunt foarte bune si, un detaliu care pe mine ma incanta enorm, nu trebuie sa folosesti multe oua in pregatirea lor.
Ingredientul minune care le asigura pufosenia: buttermilk (lapte acru), un fel de zer, ramas dupa extragerea untului, care in strainatate se comercializeaza, dar care poate fi usor inlocuit cu un amestec de lapte si suc de lamaie.
Trebuie sa reamintesc cum, ani de zile, nu m-am aventurat mai departe in bucatarie, dincolo de a pregati clatite, mentiond cum nici de ele nu eram pe deplin multumita. Ieseau gustoase, ce-i drept, dar se uscau repede, deveneau casante pe margini si daca nu le mancam imediat, mai tarziu nu ma mai atrageau deloc.
Dupa cateva incercari am reusit sa gasesc reteta perfecta, clatitele sunt foarte bune si, un detaliu care pe mine ma incanta enorm, nu trebuie sa folosesti multe oua in pregatirea lor.
Ingredientul minune care le asigura pufosenia: buttermilk (lapte acru), un fel de zer, ramas dupa extragerea untului, care in strainatate se comercializeaza, dar care poate fi usor inlocuit cu un amestec de lapte si suc de lamaie.
vineri, 9 martie 2012
Rulada cu jeleu de mure si crema de branza
Aseara am gasit aceasta reteta minunata pentru un blat de rulada fara cusur, iar astazi mi-a si fost solicitata. Gand la gand, cu bucurie! :)
joi, 8 martie 2012
Tort Padurea Neagra
Tortul Padurea Neagra este un desert de origine germana, numele sau (Schwarzwälder Kirschtorte) derivand din cel al unui lichior de cirese, originar din regiunea lantului muntos Padurea Neagra. In esenta este un tort cu blat de cacao, crema de frisca, visine sau cirese, care obligatoriu trebuie sa contina lichior Schwarzwälder Kirsch.
Evident, tortul meu nu a continut celebrul lichior, defapt nu a continut alcool deloc, nici crema nu a fost integral din frisca, iar visinele au fost din compot (cele din visinata nu le-am putut folosi, erau cam storcite).
Totusi, sper din toata inima ca doamnele carora le-a fost destinat, si anume colegele de servici ale sotului meu, sa se fii bucurat de el si in varianta modificata, acesta fiind cadoul lor de 8 Martie.
La multi ani, doamnelor! Sa aveti o primavara frumoasa, iar mesagerul cadoului sa nu va dea prea mari batai de cap, pe la servici :D
Evident, tortul meu nu a continut celebrul lichior, defapt nu a continut alcool deloc, nici crema nu a fost integral din frisca, iar visinele au fost din compot (cele din visinata nu le-am putut folosi, erau cam storcite).
Totusi, sper din toata inima ca doamnele carora le-a fost destinat, si anume colegele de servici ale sotului meu, sa se fii bucurat de el si in varianta modificata, acesta fiind cadoul lor de 8 Martie.
La multi ani, doamnelor! Sa aveti o primavara frumoasa, iar mesagerul cadoului sa nu va dea prea mari batai de cap, pe la servici :D
luni, 5 martie 2012
Tort cu multa nuca
De cand cu tortul decorat cu nuci caramelizate am ramas fixata pe dulciuri cu nuca, iar ieri am incercat un nou blat, evident cu nuca, dar cu unt, nu gen pandispan, ce sta la baza unui desert renumit in Grecia, denumit Karidopita.
Acest Karidopita este o prajitura cu nuci, insiropata abundent. Avand niste crema de lapte ramasa de la un dulce anterior, am preferat sa sar peste partea cu insiropatul si bine am facut, deoarece blatul oricum a iesit indeajuns de dulce, iar de inmuiat l-a inmuiat crema.
Si cu acesta, epopeea mea in domeniul dulciurilor cu nuca ia sfarsit, cel putin pentru o vreme ... acest Karidopita are nuca pe saturate.
Acest Karidopita este o prajitura cu nuci, insiropata abundent. Avand niste crema de lapte ramasa de la un dulce anterior, am preferat sa sar peste partea cu insiropatul si bine am facut, deoarece blatul oricum a iesit indeajuns de dulce, iar de inmuiat l-a inmuiat crema.
Si cu acesta, epopeea mea in domeniul dulciurilor cu nuca ia sfarsit, cel putin pentru o vreme ... acest Karidopita are nuca pe saturate.
duminică, 4 martie 2012
Salam de biscuiti cu ciocolata (Prince William's Groom Cake)
Nu stiu daca in tarisoara noastra, atat de dornica de a impamanteni traditiile altora, se obisnuieste a servi "tortul mirelui" la receptia de nunta, dar, de cand cu nunta printului William al Marii Britanii, internetul geme cu retete pentru ceea ce se numeste "Prince William's Groom Cake".
Traditia celui de-al doilea tort de nunta nu apartine insa englezilor, ci provine din partea de sud a Statelor Unite, unde mirii doritori au posibilitatea de a opta pentru acest tort, secundar ca importanta, croit exclusiv pe placul mirelui.
In plus, se spune ca, daca o tanara necasatorita ia acasa o felie din "tortul mirelui" si doarme cu ea sub perna, in acea noapte isi va visa ursitul. 1-0 pentru noi, macar in acest domeniu, traditiile noastre sunt mai lesnicioase, mai bine cu busuiocul sub perna, decat sa strici o felie de tort, plus un asternut. :)
Una peste alta, conform oficialilor de la curtea Marii Britanii, ilustrul print a optat pentru un tort cu multa ciocolata si biscuiti crocanti, un desert usor de replicat si totodata extrem de savuros ... Confirm! :)
Traditia celui de-al doilea tort de nunta nu apartine insa englezilor, ci provine din partea de sud a Statelor Unite, unde mirii doritori au posibilitatea de a opta pentru acest tort, secundar ca importanta, croit exclusiv pe placul mirelui.
In plus, se spune ca, daca o tanara necasatorita ia acasa o felie din "tortul mirelui" si doarme cu ea sub perna, in acea noapte isi va visa ursitul. 1-0 pentru noi, macar in acest domeniu, traditiile noastre sunt mai lesnicioase, mai bine cu busuiocul sub perna, decat sa strici o felie de tort, plus un asternut. :)
Una peste alta, conform oficialilor de la curtea Marii Britanii, ilustrul print a optat pentru un tort cu multa ciocolata si biscuiti crocanti, un desert usor de replicat si totodata extrem de savuros ... Confirm! :)
vineri, 2 martie 2012
Prajitura cu vin, scortisoara si crema de lapte
Sotul meu a poftit la dulciuri si, mai nou, avand si preferinte, am ajuns sa pregatesc un dulce pentru care, de capul meu, nu as fi optat. De ce? Nu sunt obisnuita cu alcoolul, candva am incercat un cheesecake cu lichior si, respectand cantitatile date, dupa fiecare felie, ma apuca ameteala si simteam nevoia sa dorm. :D
Nu a fost cazul si de aceasta data, prezenta vinului cu scortisoara doar a aromat foarte placut prajitura, nefiind indeajuns de puternica in a acoperi total celelalte ingrediente.
Si uite asa, e bun un sot la bucatarie, prin faptul ca imi propune provocari carora nu le-as fi dat curs. Prajitura rezultata este asemeni unui chec moale, extrem de aromat, ce se potriveste perfect cu glazura din crema de lapte.
Incurajata de gustul placut, candva sigur voi incerca si o crema cu vin.
Nu a fost cazul si de aceasta data, prezenta vinului cu scortisoara doar a aromat foarte placut prajitura, nefiind indeajuns de puternica in a acoperi total celelalte ingrediente.
Si uite asa, e bun un sot la bucatarie, prin faptul ca imi propune provocari carora nu le-as fi dat curs. Prajitura rezultata este asemeni unui chec moale, extrem de aromat, ce se potriveste perfect cu glazura din crema de lapte.
Incurajata de gustul placut, candva sigur voi incerca si o crema cu vin.