De
mica am auzit de cartea de bucate a Sandei Marin, cred ca si mama are
un exemplar, pastrat cu grija intr-o coperta albastra de caiet
scolar. Zilele trecute am auzit ca a fost reeditata si, desi aveam
varianta scanata, am hotarat sa o achizitionez. Si daca tot am
cumparat-o, am si citit-o :); nu pe toata, normal, doar sectiunea de
dulciuri :D.
Am
fost tare surprinsa sa observ ca toate revistele si blogurile
culinare se bazeaza in mare proportie pe retetele din aceasta carte.
Am gasit in ea toate retetele clasice de pandispan, savarine,
checuri, dar si preparate internationale, de care eu am auzit abia de
curand, odata ce a inceput sa ma intereseze subiectul (macaroon,
guguluf, madeline). Ca sa imi intelegeti mai bine mirarea, trebuie sa
mentionez un aspect: cartea Sandei Marin a fost prima oara editata in
anul 1936.
Prima
retete incercata din cartea ilustrei doamne este cea a checului
simplu ... facil de preparat si foarte rapid consumat. Este pufos si aromat, acoperit de o crusta subtire, usor crocanta, atat
de buna incat te face sa iti doresti sa te bucuri de ea la fiecare
imbucatura, nu numai la cele din partea superioara a feliei. Un
adevarat clasic!
INGREDIENTE
pentru o tava:
50g
unt moale
225g
zahar pudra
1
lingurita esenta de vanilie
3 oua
3 oua
125ml
lapte rece
225g
faina pentru prajituri (sitata)
1
plic praf de copt
un
praf de sare
PREPARARE:
Untul
moale se freaca spuma, apoi se adauga zaharul pudra si esenta,
continuand a amesteca.
Galbenusurile
se adauga pe rand, amestecand dupa fiecare.
Separat
se cerne faina impreuna cu praful de copt si se amesteca in
compozitia anterioara, alternand cu mici cantitati de lapte.
Albusurile
si sarea se bat spuma tare, apoi se inglobeaza in compozitia cu
galbenusuri, folosind un tel si amestecand cu miscari circulare, de
sus in jos.
Se obtine un aluat cremos si destul de tare.
Daca
se doreste obtinerea unui aspect marmorat, se transfera 2-3 linguri
din compozitie, intr-un castron, in care se amesteca o lingurita de
cacao (10g).
Aluatul
se transfera in tava unsa si tapetata, in mod uniform, apoi,
deasupra, se toarna compozitia cu cacao.
Se amesteca usor de sus in
jos, descriind cerculete, folosind o furculita.
Checul
se coace la foc mijlociu, in cuptorul preincins, timp de 45 de minute
sau pana cand trece “testul scobitorii”.
Se
lasa sa se raceasca in tava pentru 10 minute. Daca tava a fost unsa
si tapetata pe toata suprafata interioara cu care checul a intrat in
contact, acesta va iesi din tava foarte usor, dar pentru singuranta,
se trece un cutit pe marginea acestuia, inainte de a se incerca
extragerea.
Checul
scos din tava se lasa sa se raceasca complet, apoi se taie felii.
Pentru
o pastrare mai indelungata (dupa racirea completa), se infasoara in
folie de aluminiu sau in hartie de copt, astfel incat sa nu intre in
contact cu aerul. Astfel isi va pastra nealterata textura pana la o
saptamana.
Ruxi ai uitat sa mentionezi cate oua ai folosit, nu de alta dar vreau sa incerc si eu reteta :D. Arata super!
RăspundețiȘtergereMerci de observatie. In carte erau primele mentionate, dar am vrut sa le trec in ordinea folosirii si pana la urma le-am uitat de tot. Bine ca mi-ai zis.
RăspundețiȘtergereSa-l incerci, e tare bun, pacat ca iese doar unul. Al nostru e gata terminat. :)
sa il fac in tava normala de chec?sau nu are nimik daca il fac intr-o tava mai mica ca am o tava de mini-chec(25X11) sau tinde sa curga?
RăspundețiȘtergereRaluka, tava folosita de mine are 29x10 si, dupa cum se vede din poze, a ramas destul loc in tava dupa coacere. Nu cred ca vor fi probleme cu tava ta, mai ales ca, daca e dinaceea argintie, de aluminiu, aceea este si putin mai inalta. Pupici
RăspundețiȘtergerek mersi mult roxi
RăspundețiȘtergereCu placere! Sa-mi spui daca ai avut probleme cu tava, ok?!
RăspundețiȘtergerestiati ca Sanda Marin,este barbat? Sanda este nume de familie..
RăspundețiȘtergeresuper retete!!!! Felicitari!!!!!
Am auzit si aceasta varianta, dar am inteles ca subiectul este in continuare in dezbatere. Ar fi interesant de aflat o varianta oficiala, dar pana atunci subiectul ramane o legenda din perioada comunista.
ȘtergereMultumesc mult pentru aprecieri.
O zi buna!