Pagini

duminică, 25 decembrie 2011

Chocolate crinkle cookie

Pentru venirea lui Mosu' am pregatit impreuna cu piticii prajituri, reeditand reteta de Chocolate crinkle cookie pregatita la inceputul lunii decembrie.
Pentru ca data trecuta nu am fost multumita de aspectul obtinut, de data aceasta am incercat o reteta propusa de Martha Stewart si am nimerit-o la fix. Din pacate, in ziua venirii Mosului am dormit pana tarziu, nu am mai avut timp sa coc biscuitii, asa ca i-am pregatit abia a doua zi, obtinand aceste frumoase fursecuri crocante, cu acelasi gust puternic de cacao ca si cele pregatite anterior, dar usor mai darze in consistenta.



INGREDIENTE pentru 2 tavi = 32 buc:
150g unt moale
180g zahar
1 ou mare
1 lingura lapte
1/2 lingurita esenta de vanilie
280g faina 000
50g cacao
1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare

+ 50g zahar tos
+ 50-100g zahar pudra


PREPARARE:
Untul moale se freaca impreuna cu zaharul, pana se obtine o crema. Se adauga oul, laptele si vanilia, continuand a amesteca.



Ingredientele uscate (faina, cacao, praf de copt, sare) se amesteca separat, apoi se incorporeaza in crema de unt, pana se obtine un aluat destul de tare si lipicios.


Acesta se infasoara in folie alimentara si se refrigereaza cel putin 1h, pentru a se intari.
Odata intarit, se scoate jumatate de aluat din frigider si se formeaza bilute, care se rostogolesc imediat dupa formare prin zahar tos, apoi prin zahar pudra. Este important ca formarea si pudrarea bilutelor de aluat sa se faca pe rand, pentru fiecare bila in parte, pentru ca bilele sa ramana usor lipicioase la suprafata (inmuindu-se de la caldura corpului si astfel, zaharul sa se lipeasca.


Bilutele se asaza in tava acoperita cu hartie de copt, apoi se coc 15-20min, la foc mijlociu, in cuptorul preincins.


Fursecurile sunt gata atunci cat sunt inca usor moi la apasare.
Se scot din cuptor, se transfera pe un grilaj, se lasa la racit, lasand tava libera pentru cea de a doua transa.

7 comentarii:

  1. foarte frumoas prajituricile,parca sunt de niste bulgarasi de zapada :) Sarbatori frumoase!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Matei spune ca sunt "de gheata" :)
    Multumim pentru urari. Sarbatori cu bine si in casa voastra!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am facut si eu astazi biscuitii, sunt foarte buni la gust si arata extraordinar de bine. O mica problema am: se lipesc de hartia de copt si se desprind foarte greu. Ai uns hartia cu unt sau altceva? Cred ca data viitoare incerc fara hartie de copt.
    In alta ordine de idei, tin sa spun ca am descoperit blogul tau nu de foarte mult timp, insa am vazut numai retete interesante si diferite de ce gasesti pe blogurile romanesti. Fara a spune cuvinte mari, se vede ca pui suflet si-ti place ceea ce faci, ca aloci timp important pentru asta, de accea blogul este "altfel" (in sensul bun, evident).
    Apreciez ca pui de fiecare data dimensiunea tavii, lipsa acestei informatii da mari batai de cap, e un amanunt esential.
    Iti urez cititori fideli, aprecieri cat mai multe si un an nou plin de impliniri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, Daniela, ma bucur sa te cunosc.
    S-o iau in ordine (desi sunt impaunata toata de la atatea laude :)): biscuitii acestia i-am pregatit de mai multe ori si nu am avut problema amintita de tine. Hartie de copt am folosit de fiecare data, dar nu am observat decat cum zaharul de pe fundul biscuitilor s-a caramelizat usor, fapt ce ma face sa cred ca poate aceasta este cauza lipirii; sugerez sa asezi tava cu un raft mai sus sau sa reduci putin timpul de coacere. Succes!
    Si acum ca am analizat detaliile tehnice, iti multumesc pentru impresiile pozitive si cuvintele frumoase. Ai intuit corect directia in care incerc sa dezvolt acest blog, spre a fi exact ceea ce astept eu de la un blog culinar, o sursa de informatii cat mai complete si de ajutor.
    Un an nou cu bucurie si te astept oricand, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ruxi, multumesc pentru raspunsul prompt.
    Referitor la biscuitii mei, cred ca problema sta in hartia de copt, care e de proasta calitate (cred). Si da, s-au caramelizat usor..fapt pentru care imediat ce s-au racit putin, am cautat o lopata sa-i dezlipesc.:)).Timpul de coacere a fost mai mic de 15 min. Arunca o privire aici, sa-i vezi:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=413478255400784&set=a.283452461736698.65068.100002158407669&type=1&theater si sa-ti dai o parere.
    Despre faptul ca am intuit corect directia in care te indrepti...sa zicem ca avem orizonturi comune... sau ne indreptam in aceeasi directie. Si si mie imi place cand altii imi intuiesc exact intentiile. Arunca o privire aici, sa-i vezi:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=413478255400784&set=a.283452461736698.65068.100002158407669&type=1&theater.
    Sper sa ne mai auzim, mi-ar face mare placere. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ooofff, si cu ce avant m-am dus pe linkurile date, dar probabil din cauza setarilor tale de confidentialitate de pe FB nu am putut sa le accesez. Trebuie sa punem de-o imprieteneala, ca sa am acces la ele. Daca ai dat like paginii de FB a blogului,

      Ștergere
  6. Din nu stiu ce greseala, s-a pus linkul de 2 ori. Scuze.

    RăspundețiȘtergere