Maine ma vad cu tata, un mare amator de dulciuri, caruia ii promisesem sa ii fac Prajitura cu gris si mere. Cum merele pregatite pentru prajitura au fost consumate si nu mai aveam prin frigider decat niste nectarine, intre o mancare de fasole si un alergat pe dupa casa sa vad ce nazbatii mai fac piticii, am pregatit un "dulce" de toamna, usor si aromat.
INGREDIENTE pentru o tava de 25x35cm:
6 nectarine/piersici mari
3 linguri suc de lamaie
100g zahar
20g amidon alimentar
200g zahar brun
400g faina
1 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
1 lingurita scortisoara
200g unt rece
1 ou
70g alune
PREPARARE:
Daca se considera necesar, fructele se pregatesc dupa indicatiile de AICI.
Bucatelele de fructe se pun intr-un castron impreuna cu sucul de lamaie, zaharul si amidonul, apoi se amesteca folosind o lingura. Se pun deoparte.
Intr-un alt castron se amesteca zaharul, faina, praful de copt, sarea si scortisoara.
Se adauga untul rece taiat bucatele cat mai mici si se preseaza folosind o spatula dreapta, in ideea de a-l marunti si mai mult. Procesul se definitiveaza cu ajutorul degetelor, acestea fiind cea mai buna unealta in realizarea aspectului sfaramicios al acestui tip de aluat.
Cand amestecul capata un aspect sfaramicios se adauga un ou usor batut si nucile macinate (nu foarte mic).
Amestecul se imparte in jumatate, prima parte presandu-se cu ajutorul unei linguri, pe fundul tavii unse anterior cu unt. Restul amestecului se refrigereaza.
Deasupra se repartizeaza fructele, inclusiv sucul rezultat.
Jumatatea de aluat ramasa se scoate din frigider, se mai amesteca odata si se faramiteaza in maini deasupra fructelor.
Prajitura se coace 35min in cuptorul preincalzit, la foc mediu.
Este gata atunci cand aluatul de deasupra capata pe margini o culoare usor maronie.
Prajitura se portioneaza cand este complet racita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu