Pagini

joi, 14 aprilie 2011

Cornuri din aluat dospit, cu muuuult unt

De cand piticii s-au indragostit de cozonacul facut (primul de pana acum) zilele trecute, am zis sa le fac ceva tot din coca gen cozonac si am dat peste o reteta de cornuri. Rezultatul a fost exceptional - gust puternic de unt, interior pufos, exterior crocant cu usoara crusta de zahar caramelizat. Yam Yam!



INGREDIENTE pentru 20 de bucati:
20g drojdie proaspata sau 1/2 pachet drojdie uscata
50+100g zahar
50+80ml lapte caldut
50+100g unt
2 galbenusuri sau 1 ou
1 lingurita esenta de rom
300g faina pentru cozonac
1/2 lingurita scortisoara

PREPARARE:
Se freaca drojdia cu zaharul pana cand se inmoaie, apoi se subtiaza cu 50ml lapte. Se adauga 1 lingurita cu varf faina si se bate cu telul, pentru a nu exista cocoloase. Se lasa intr-un loc cald pentru 15min.

Se adauha oul sau galbenusurile, untul topit si caldut, un praf de sare, esenta si restul de lapte. Ultima adaugata va fi faina, dupa care se framanta cu mana. Aluatul rezultat va fi inca lipicios. Se va lasa la crescut, acoperit, timp de 30 min.
Atuatul se intinde sub forma unui cerc cu grosimea de 4-5mm, care apoi se unge cu 100g unt frecat cu 100g zahar si 1/2 lingurita scortisoara.

Foaia de aluat se taie in fasii triunghiulare, dinspre centru spre margine. Triunghiurile se ruleaza de la baza spre varf, se asaza in tava acoperita cu hartie de copt si se mai lasa 15 min la dospit.

Inainte de a fi introduse in cuptorul preincalzit, cornurile se ung cu 1 ou batut.
Cornurile se coc 35min la foc mijlociu, la mijlocul cuptorului. In primele 20 min nu se va deschide usa cuptorului. Daca s-au rumenit prea tare, dupa primele 20 de minute, focul poate fi dat mai mic.

In timpul coptului, untul cu zahar va intra in aluat, iar o parte se va scurge pe hartia de copt, unde se va carameliza si va adera la partea de jos a cornurilor.

Dupa ce s-au racit trebuie pastrate intr-un recipient cu capac, pentru a nu se usca.

Noua tare ne-au mai placut!

Reteta este luata din cartea de bucate a dnei Silvia Jurcovan, carte pe care mi-am cumparat-o in primele zile de dupa nunta, disperata fiind ca nu stiu sa gatesc nimic in afara de omleta si cartofi prajiti. Mi-a luat 7 ani sa trec de stadiul acela si mancarurile sa-mi iasa gustoase.

2 comentarii:

  1. Sublime !
    Exact ca in imagine iar gustul ... nu se exprima in cuvinte !
    O reteta perfecta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca mi-ati amintit de aceasta reteta! O voi reface si eu. :)
      Ma bucur de reusita dumneavoastra si de placerea de a savura aceste cornuri!

      O zi buna!

      Ștergere