Pagini

marți, 21 mai 2013

Pandispan cu fructe (visine)

Zilele acestea m-am ocupat intens de cosmetizarea gradinii, asa ca am cam lasat deoparte pasiunea prepararii de dulciuri, dar, cand piticii au venit de la gradi fiecare cu o bucata de pandispan cu visine, nu am mai rezistat. Am scos cateva oua din frigider, le-am lasat la temperatura camerei cat am mai plivit un metru patrat de gradina, le-am batut pana au facut spume, am aruncat pe deasupra niste fructe proaspat scurse din compot, apoi 25 minute la cuptor si ta-daaaa: o minunatie de prajitura aromata si pufoasa!
Daca doriti sa recreeati aceasta prajitura clasica, nu uitati sa adaugati putina coaja de lamaie rasa. Stiu ca din cauza chimicalelor cu care sunt stropite coaja de lamaie nu este indicata, dar este ingredientul cheie al reusitei acestui desert.


INGREDIENTE (30x25):
6 oua potrivite
130g zahar
6 linguri ulei
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
150g faina pentru prajituri

PREPARARE:
Ca pentru orice pandispan, ouale se scot din timp din frigider, pentru a ajunge la temeperatura camerei. Pentru a grabi procesul, ouale pot fi scufundate in apa calda sau, in functie de anotimp, tinute pe calorifer.

Cand ating temperatura optima, ouale se separa, iar albusurile se bat spuma tare impreuna cu zaharul, timp de aproximativ 5 minute (in functie de puterea mixerului folosit). Trebuie obtinuta o spuma alba si batoasa, care nu cade de pe tel. Daca spuma isi pierde textura matasoasa si devine granuloasa inseamna ca a fost mixata prea mult.

Separat se razuieste coaja de la o lamaie bine spalata, folosindu-se o cantitate cat sa acopere fundul unei lingurite. Aceasta se pune peste galbenusurile frecate usor cu uleiul si esenta.


Galbenusurile se adauga peste albusurile spuma, in 3 transe, inglobandu-se in acestea cu ajutorul unei tel. Aluatul nu se amesteca prin rasturnare, ci trasand linii cu telul, perpendicular pe castron.

La final se adauga faina sitata, amestecand la fel ca la pasul anterior.
Aluatul se rastoarna in tava unsa si tapetata sau pe ai carei fund si pereti s-a fixat hartie de copt, apoi se niveleaza.
Deasupra se presara fructele. Indiferent daca sunt fructe proaspete sau din compot, ele trebuie sa fie cat mai putin umede, pentru a nu se scufunda in aluat. Pentru a evita acest lucru, acestea se asaza intr-un castron si peste ele se siteaza amidon alimentar, dupa care se agita castronul pentru ca amidonul sa se imprastie si sa absoarba toata umezeala.


Prajitura se coace la foc mediu, in cuptorul preincins, timp de 25 minute. Este gata cand suprafata ei se coloreaza usor, iar aluatul trece testul scobitorii.


Pentru a se raci mai rapid, daca s-a folosit hartie de copt, prajitura se scoate imediat din tava, apucand de colturile acesteia, apoi se asaza pe un grilaj.


Se presara cu zahar pudra cat timp prajitura este calda, dar se taie cand aceasta s-a racit complet, inainte de a fi consumata.
Prajitura neconsumata se pastreaza la frigider.

11 comentarii:

  1. Super bun! Acum ma duc sa fac si eu una!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Barbina, ai ales sa pregatesti o prajitura minunata!
      Multumesc pentru vizita si sper sa revii curand.

      Pupici

      Ștergere
  2. tava mea ii mai mare.cum ar trebui sa folosesc ingredientele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Tot timpul cand trebuie sa pregatesc o reteta intr-o tava de dimensiuni diferite fata de cea originala pornesc de la aria tavii originale si de la unul dintre ingrediente, in cazul acestei retete de la numarul de oua. Folosind teorema de 3 simpla in care includ aria tavii folosite aici (30x25=750), aria tavii dumneavoastra si numarul de oua din reteta (6) ... calculati numarul de oua necesar pt tava dumneavoastra, apoi recalculati si celelalte ingrediente, in functie de numarul de oua.
      Aceeasi tehnica o aplic si in cazul tavilor rotunde, mai ales cand pregatesc blaturi pt tort.
      Succes!

      Ștergere
  3. Foarte bun! A ieșit un aluat foarte pufos. Mulțumesc pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meritul va apartine! Ma bucur ca rezultatul a incantat.
      Numai bine!

      Ștergere
  4. am o tava cu dimensiunea 40/35,ce modificari trebuie sa fac in reteta
    ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie dublate cantitatile, pornind de la oua, in loc de 6 vor fi 12 si tot asa. Pentru metoda de calcul, va rog sa consultati explicatiile date intr-un comentariu anterior al acestei retete.
      Succes!

      Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere