Pagini

luni, 25 noiembrie 2013

Tort "Castel din ciocolata"

V-am spus deja ca sunt topita dupa torturile pentru copii, dar cele ce nu necesita instrumente speciale si pot fi compuse de orice mamica sunt febletea mea. Petrec destul de mult timp pe internet cautand idei si pastrandu-le in calculator, iar acest tort castel chiar nu merita ratat, mai ales cand am bucuria de a fi mamica unui baietel interesat de povesti si castele.
Ideea tortului este geniala si pornind de la ea fiecare poate concepe o gramada de variante, mai mult sau mai putin colorate, dar invariabil dulci. Noi am ramas cu o gramada de bucatele de ciocolata, din care servim zilnic cateva, iar restul planuiesc sa le includ intr-o noua crema sau in niste delicioase fursecuri cu ciocolata. 
Porniti de la un tort patrat (eu am optat pentru Tortul patrat, cu cacao si rom), dati o raita prin magazine si vedeti ce mai puteti folosi pentru decorare, apoi puneti-va imaginatia la treaba! Indiferent de rezultat, cei mici vor fi incantati, iar cei mari impresionati. :)


INGREDIENTE:
BLAT (20x20):
2x 5 oua
2x 80ml apa
2x 80ml ulei
2x 110g zahar
2x 110g faina pentru prajituri
2x 20g cacao

CREMA CACAO:
5 oua
250g zahar
50g cacao
esenta de rom
600g unt moale

SIROP:
200ml apa
100g zahar
esenta de rom

DECORATIUNI:
3 tablete ciocolata amaruie (3x90g)
1 tableta ciocolata cu lapte (90g)
6 pachete biscuiti cacao cu crema de cacao (Tempo 6x42g)
4 conuri pentru inghetata
cateva sticksuri invelite in ciocolata

PREPARARE:
Neavand in tava patrata pentru blat si avand nevoie sa obtin un tort mai inalt, cu 5 felii de blat, am ales sa coc in tava mare a cuptorului 2 blaturi pentru rulada, pe care apoi sa le tai dupa necesitati.

Blaturile se pregatesc separat, pe rand.
Pentru blat, galbenusurile se separa de albusuri si se pastreaza in recipiente potrivite, timp de o jumatate de ora, timpul necesar pentru a ajunge la temperatura camerei.
Galbenusurile si 80g de zahar se freaca cu lingura sau cu varful telului.



Uleiul se adauga treptat, continuand a amesteca dupa fiecare adaos.
La fel se procedeaza cu apa si esenta de rom.
Faina se cerne de doua ori, impreuna cu cacaoa, apoi se adauga treptat in compozitia cu galbenusuri, continuand a amesteca folosind telul.
Albusurile, restul de zahar (30g) si un praf de sare se bat spuma tare, cu mixerul.
Toata cantitatea de albusuri se rastoarna peste compozitia cu galbenusuri, apoi, cu o lingura, se taie linii drepte prin compozitie.



In acest moment trebuie avut grija cum se face inglobarea albusurilor, deoarece, pentru a-si pastra consistenta aerata, ele nu trebuie frecate sau mixate cu cealalta compozitie, ci doar combinate.
Lingura se introduce in compozitie, perpendicular pe aceasta, pornind de la un punct din marginea castronului, apoi se trage o linie, inspre punctul diametral opus. Aceasta miscare se repeta pana cand se obtine o compozitie omogena, trasand linii usor si rotind, din timp in timp, castronul.
 
Compozitia obtinuta se rastoarna in tava mare de la cuptor, pregatita din timp cu o bucata de hartie de copt.
Se niveleaza, avand grija ca marginile sa nu ramana mai subtiri decat mijlocul, apoi se introduce in cuptorul preincins, unde se coace la foc mediu, timp de 15-20 minute.


Imediat ce s-a copt, aluatul se scoate din tava, apucand de 2 colturi opuse ale hartiei de copt. Se transfera cu fata in jos, pe o foaie de copt, apoi se indeparteaza cu grija cea initiala.



Se lasa la racit, timp in care se pregateste cel de-al doilea blat.
Cand amandoua s-au racit se taie astfel incat din fiecare blat sa rezulte 3 viitoare felii.
Pentru a obtine cele 3 bucati de blat, se imparte foaia mare in jumatate, pe lungime.
Cum este posibil ca marginile sa nu fie paralele, se indeparteaza o mica fasie din  blat (sau chiar doua), dupa cum se vede:



Din partea de sus a blatului mare s-au obtinut 2 blaturi patrate, de 20x20cm. Partea de jos a blatului mare, reprezentata din 2 dreptunghiuri de 10x20cm, va forma o noua foaie de blat.
Dupa decuparea celor 2 blaturi mari vor rezulta 5 foi de blat, ce vor fi folosite la tort si una "de rezerva".

Pentru crema, se amesteca zaharul, sarea si ouale intregi, pe bain-marie, pana la topirea zaharului si formarea unei creme bogate si aerate, aproximativ 5 minute.
Un aspect important tine de dimensiunea oualelor. In cazul in care cele folosite nu sunt de dimensiuni mici, raportul de lichid/grasime nu va fi optim, iar crema este posibil sa se taie. Pentru a evita, se pot folosi un ou mare si un galbenus sau 2 oua medii batute, amestec din care sa se foloseasca numai 100-110g.
Pentru bain-marie, trebuie avut grija ca apa din vasul mare sa nu atinga fundul vasului mic, pentru a nu favoriza coagularea oualelor, pe fundul vasului.




Crema se pune la racit in baie de apa rece.
Cat timp crema este la racit, untul moale (lasat a ajunge la temperatura camerei) se mixeaza cateva minute impreuna cu cacaoa si esenta.

Compozitia cu ou se toarna peste untul frecat, lingura cu lingura, amestecand usor, la viteza mica a mixerului, timp de 1 minut pentru fiecare nou adaos, pentru a nu se taia.
In cazul in care crema se observa ca incepe a se taia, alegandu-se apa de grasime, si oricat am mixa nu se obtine crema fina dorita, se opreste mixarea si, separat, se freaca inca 50g unt, in care se inglobeaza treptat compozitia anterioara (cea care s-a taiat).
Pana cand este folosita, crema poate sta la temperatura camerei.


Din crema se pun deoparte 3-4 linguri cu varf, iar restul se imparte intre cele 5 blaturi, insiropate cu siropul obtinut din fierberea apei cu zahar si rom, racit anterior.

Tortul patrat obtinut din suprapunerea foilor de blat si a cremei se introduce la frigider, pentru ca cea din urma sa se intareasca.
Intre timp se pregateste decorul, incepand cu turnuletele, ce se obtin prin lipirea biscuitilor, folosind o cantitate mica din crema pastrata de la tort.
Odata formate, cele 4 turnulete se introduc in frigider sau congelator.
Tabletele de ciocolata se rup bucatele pentru a avea pregatite "caramizile".

Cand tortul s-a intarit, se decupeaza colturile acestuia cu un decupator rotund, sau cu un cutit,pentru a integra mai realist turnuletele castelului.
Peretii castelului si partea de deasupra se ung cu crema.
Turnuletele de biscuiti se asaza in spatiile special create.
Peretii se acopera cu bucatile de ciocolata, asezate decalat si intercaland din loc in loc cate o bucata de ciocolata cu lapte printre cele amarui, obtinand astfel un plus de efect.
In mijlocul peretului ce reprezinta fata castelului se lasa un loc neacoperit de ciocolata, unde va fi intrarea, sub forma unui pod de busteni.

Tortul obtinut se introduce la frigider pana in momentul servirii, cand se scoate si i se potrivesc cele 4 turle din conuri de inghetata.

Va rog sa scuzati lipsa pozelor din momentul pregatirii. A fost una din acele zile frenetice in care nu ai timp de nimic si timpul pare sa treaca mai repede decat ai avea nevoie.

2 comentarii:

  1. Dr. Makha este un om cu mari puteri spirituale din cauza puterii sale de vrajă, am reușit să-mi recuperez soțul după 3 ani de divorț. Treceam printr-o perioadă foarte proastă din cauza divorțului, așa că căutam ajutor online când am dat peste mărturia unei doamne care a descris cum vrăjitorul a ajutat-o ​​să aibă un copil folosind un medicament pe bază de plante, am primit contactul. si i-a explicat situatia, a facut o vraja si sotul meu s-a intors la mine in a treia zi inca e magie pentru mine, sunt foarte fericit sa revin cu iubirea vietii mele. îl puteți contacta pe Dr. Makha vrăjitorul la numărul său de whatsapp: +1(815)564-3618 sau e-mail: makharituals@gmail.com el m-a ajutat Sunt sigur că vă va ajuta și cu problema vieții tale.

    RăspundețiȘtergere