Pagini

duminică, 13 ianuarie 2013

Paine alba, simpla

Tare ne mai place painea facuta in casa pe care, de cele mai multe ori, o pregatesc de pofta si nu din necesitate. Desi imi place sa experimentez cu aromele si diferitele feluri de fainuri sau seminte, sunt zile cand painea nu trebuie sa lipseasca de pe masa, iar atunci nevoia sau lipsa de timp ma fac sa apelez la aceasta reteta simpla.
Painea aceasta este perfecta; potrivita oricarei destinatii si alaturata oricarui aliment, buna de folosit la sandwishuri si de inmuiat in sos, dar inainte de toate este rapida si obtinuta din ingredientele de baza: apa, drojdie, faina, sare.


INGREDIENTE pentru 2 buc:
600ml apa calduta
2 plicuri drojdie uscata
1 lingura zahar
1kg faina 650
2 lingurite sare
2 linguri ulei (floarea soarelui sau de masline)

PREPARARE:
Drojdia se presara peste 400ml de apa calduta cu zahar, se amesteca usor, se acopera si se lasa 5 minute.
Intre timp se cerne faina intr-un castron incapator si in centru se formeaza o gropita, unde se adauga drojdia dizolvata in apa, restul de 200ml de apa, sarea si uleiul.


Se framanta pana cand totul se inglobeaza si se formeaza un aluat elastic. Procesul dureaza maxim 10 minute.

Aluatul se asaza intr-un castron curat, se acopera cu un prosop si se lasa la crescut, in loc calduros, timp de 1 ora.



Cand a crescut, aluatul se imparte in 4 bucati cat mai egale, din care se fac rulouri, ce se impletesc doua cate doua.


Painicile impletite se asaza in tavile unse cu ulei, se acopera si se lasa la crescut 45 de minute.



Painea se unge cu lapte, apoi se coace 45 de minute, la foc mare, in cuptorul preincins.
Se verifica daca este coapta, scotandu-se din tava si ciocanind fundul painii; daca acesta suna "a gol" painea este coapta si se scoate pe un grilaj, la racit.


Cand s-a racit se poate pune la pastrat in punga de hartie sau de bumbac.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu