Pagini

duminică, 30 decembrie 2012

Cozonac din aluat cu unt si umplutura de nuca

Iata-ma incercand cozonacul clasic si ce reteta este mai buna decat cea a caror rezultate delicioase le cunosti de mic, cea plina de incarcatura emotionala, caci este o mostenire de familie si, nu in ultimul rand, cea care stii sigur ca nu va da gres.
Spre usurarea mea, pregatirea a fost usoara, iar rezultatul de toata lauda, motiv pentru care, pe viitor, la orice sarbatoare, cozonacul acesta nu va mai lipsi din casa noastra, copiii solicitandu-l la micul dejun, alaturi de o cana cu lapte caldut, timp de aproape o saptamana (cat sa coc 2 transe a cate 2).
Va invit sa incercati si reteta mamei mele, in speranta ca veti gasi cozonacii la fel de pufosi, aromati si parfumati, pe cat ii consider eu.


INGREDIENTE pentru 2 buc de aprox. 1.2kg:
3 oua
1 lingurita sare
2 plicuri drojdie uscata
300ml lapte
300g zahar
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingurita esenta de rom
200g unt
1kg faina pentru cozonac

UMPLUTURA:
500g nuca
200g zahar
200ml lapte
esenta de rom
2 oua

PREPARARE:
Prima regula importanta a reusitei prepararii cozonacilor este ca toate ingredientele sa fie aduse la temperatura camerei, iar pentru aceasta vor fi tinute in bucatarie (sau intr-o camera calduroasa) inca din ziua anterioara.

Tot cu o seara inainte, ouale se sparg intr-un castronel si se mixeaza impreuna cu sarea, apoi se lasa deoparte pana in momentul prepararii (eu le-am tinut si 24 de ore, fara a se altera sau a creea probleme organismului).


Cand se incepe prepararea propriu-zisa, ingredientele se pregatesc astfel:
 - faina se cerne intr-un castron incapator;
 - untul se topeste, apoi se lasa la racit, pana cand devine caldut (nu rece, nu fierbinte);
 - 200ml de lapte se pun la fiert impreuna cu zaharul si coaja de lamaie si se pastreaza pe foc pana cand zaharul se topeste; se lasa pana cand devine caldut, moment in care se adauga esenta;
 - drojdia se presara peste 100ml lapte caldut si se amesteca pana se dizolva complet.

Drojdia dizolvata in lapte se toarna intr-o gropita formata in centrul fainii, se acopera cu putina faina si se lasa deoparte 20 de minute.


Peste faina se adauga ouale, siropul cu lapte si untul topit, toate caldute. Temperatura ingredientelor lichide este foarte importanta, deoarece de ea depinde cresterea cozonacului; daca vor fi reci sau fierbinti vor inhiba efectul dorit al drojdiei asupra fainii.


Aluatul se framanta in jur de 5-10 minute, pana cand devine elastic (daca se apasa cu degetul, aluatul revine imediat si nu ramane gaura).
Se asaza intr-un castron mare, se acopera cu un prosop curat si se asaza intr-un loc cat mai calduros si ferit de curenti de aer rece. Eu l-am asezat pe un fund de lemn si, impreuna cu acesta, pe aragaz, in timp ce cuptorul a mers pornit, pe cea mai mica treapta.


Se lasa la crescut, timp de 2 ore (in prima ora creste destul de putin, dar in a doua ajunge sa se dubleze).



Cand mai sunt 30 de minute din timpul de crestere, se pregateste umplutura. Nucile se macina marunt, iar laptele si zaharul se pun la fiert. Cand zaharul s-a topit, nucile se adauga peste sirop si se amesteca bine.
Albusurile de ou se bat spuma tare si se inglobeaza in umplutura.


Aluatul crescut se imparte in 2 bucati. Una dintre ele se imparte inca o data pe jumatate, se intinde si se acopera cu un sfert din umplutura. Restul pasilor se pot intui mai bine din pozele urmatoare:







Cozonacii se asaza in formele unse cu ulei, se acopera si se lasa la crescut pentru 30 de minute.
Un galbenus ramas de la umplutura se amesteca impreuna cu o lingura de lapte si cu amestecul se ung cozonacii, cu grija a nu se scurge mult lichid intre cozonaci si tava, deoarece in acea portiune se vor lipi de aceasta.


Cozonacii se coc in cuptorul preincalzit, la foc mare, timp de 45 de minute, in partea de sus a cuptorului, pentru a nu fi prea aproape de flacara.
Daca partea de sus se coloreaza prea tare, se acopera cu o folie de aluminiu, asezata superficial (nu fixata) peste cozonaci.
Se scot cu grija din forme si se lasa la racit.


9 comentarii:

  1. Arata superb Ruxi!Niste cozonacei super ademenitori!Bravo!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Raluka! Sunt mandra ca pot face cozonaci asa buni ca mama mea si ca pot gadila narile pofticiosilor mei cu mirosul lor. Pupici!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. La multi ani, Dia! Un an nou fericit si plin de bunatati!

      Ștergere
  3. Iti multumesc pentru reteta Ruxi, am incercat si eu sa fac cozonaci pentru prima data si au iesit perfect, sunt foarte bucuroasa de rezultat! Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci.... am gandit reteta si nu imi iese ceva. Se sparg ouale, se mixeaza totul cu sarea. 1:Care albusuri se mai adauga la umplutura? 2: Care galbenus ramas de la umplutura se foloseste la unsul cozonacilor? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am recitit descrierea retetei si, cu usurare, am observat ca nu e gresita (desi au fost si astfel de situatii pe care mi le asum). So:

      1. Cele 3 oua mentionate la ingrediente aluat se amesteca impreuna cu sarea.
      2. Albusurile celor 2 oua mentionate la ingredientele umpluturii sunt cele care se adauga la final, in amestecul cu nuca.
      3. Unul din galbenusurile ramase de la umplutura se foloseste pentru ungerea cozonacilor.

      Mie imi este clar. Sper ca prin aceste ultime detalii am mai lamurit una alta.

      Cu placere!

      Ștergere
  5. Tu ai folosit si rahat, se pare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici urma de rahat in reteta, jur! Am si verificat cu CTRL-F. ;)

      Daca acele "..." vor sa bata spre ironie, eu nu o gust.

      O zi buna!

      Ștergere