Pagini

miercuri, 19 septembrie 2012

Taitei de casa / Colarezi cu lapte

Sotul meu mi-a mentionat dorinta de a-i pregati un desert indragit, pe care il pregatea bunica sa adeseori, desert pe care eu nu am avut norocul sa il incerc in copilarie.
Pentru a obtine acesti "colarezi" a trebuit sa pregatesc, tot in premiera, taitei de casa, fapt ce m-a bucurat, fiind o noua provocare, ce m-a dus cu gandul la ciorbele cu taitei ale bunicii lui B, una din multele bunatati cu care ne-a rasfatat de-a lungul timpului.
Taiteii au iesit buni, cu o textura mai bogata decat a celor din comert, iar alaturi de laptele aromat cu portocala si vanilie au fost o nebunie.


INGREDIENTE TAITEI:
200g faina 000
2 oua medii
un varf de cutit sare

COLAREZI (1 portie):
500ml lapte
1 lingura miere sau zahar
1 felie portocala
1 picatura esenta de vanilie

PREPARARE:
Pentru taitei, intr-un castron, se amesteca faina cu sarea si cele doua oua, pana cand ingredientele formeaza un intreg. Operatiunea se continua pe blatul de lucru, framantand usor, pana la inglobarea totala a fainii.



Aluatul se intinde in foaie cat mai subtire, pe masa infainata, intorcandu-se cand pe o parte, cand pe alta, pentru a se evita lipirea acestuia de blat.
Foaia se infaineaza usor pe ambele parti, apoi se ruleaza, pentru a fi mai usor de taiat.



Ruloul se taie fasii de cel mult 0.5cm, care se desfasoara apoi pe masa, la uscat.


Pentru colarezi, laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul sau mierea si o felie de portocala. Cand acesta incepe sa clocoteasca, se adauga taiteii, ce se fierb 10-15 minute, la foc mic. La final se adauga o picatura de esenta de vanilie.

Desertul se serveste cald, simplu sau presarat cu putina scortisoara.

Un comentariu: