Pagini

vineri, 17 august 2012

Prajitura gen "Kinder Felie cu lapte"

De dragul piticei pofticioase, am preparat una dintre cele mai populare retete din blogosfera culinara, in incercarea de a copia gustul renumitului desert de la Kinder, prajiturica "Felie de lapte". Rezultatul se apropie de textura si aroma originalului, castigand, binenteles, la capitolul ingrediente mai sigure.
Va invit sa il incercati si sa va bucurati de acest desert usor si racoritor.


INGREDIENTE BLAT pentru o tava de 20x35:
4 oua
50g zahar
2 linguri miere (50g)
2 linguri lapte
100ml ulei
2 linguri pesmet (25g) sau gris
2 linguri cacao (20g)
2 linguri faina (30g)
1 lingurita praf de copt
esenta de rom

CREMA:
200ml lapte condensat
50g miere
2-3 picaturi esenta de rom
150ml lapte (>3% grasime)
4 foi de gelatina
200ml frisca lichida
1 plic intaritor de frisca

PREPARARE:
Pentru blaturi, galbenusurile aflate la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul, timp de 5 minute, pana cand acesta din urma se topeste.



Peste compozitia obtinuta se adauga mierea, esenta si laptele, se incorporeaza, apoi, treptat, uleiul.
Ingredientele uscate (pesmet, faina, cacao, praf de copt) se amesteca intre ele, apoi se mixeaza in compozitia anterioara.

La final se adauga albusurile batute spuma tare, cu un praf de sare. Se amesteca usor, cu telul, acordand atentie sporita compozitiei de pe fundul recipientului.


Jumatate din aluat se toarna in tava acoperita cu hartie de copt. Pentru a se asigura o impartire exacta a compozitiei si, deci, 2 blaturi de grosime unica, se cantareste bolul continand compozitia, se scade greutatea bolului gol, iar rezultatul se imparte la 2. Aceasta este cantitatea ce trebuie turnata in tava, apoi nivelata pana cand se obtine un strat de grosime uniforma. Tava se bate usor de blatul de lucru, pentru a sparge bulele de aer din viitorul blat.


Blatul se coace in cuptorul preincins, la foc mediu, timp de 20-25 minute, sau pana cand blatul trece "testul scobitorii".
Se scoate din tava, cu ajutorul hartiei de copt si se lasa la racit, pe un grilaj (fara a scoate hartia).
Se repeta procesul cu restul de compozitie, pentru a obtine cel de-al doilea blat.


Pentru crema, laptele se pune la fiert, iar cand a inceput sa fiarba se ia de pe foc si se adauga foile de gelatina, hidratate anterior in apa rece, timp de 2-3 minute, apoi stoarse in mana, pentru a elimina apa de pe ele.
Laptele se amesteca foarte putin timp, pana cand gelatina se dizolva, apoi se toarna in fir subtire, amestecand continuu, peste laptele condensat (proaspat scos din conserva, nefiert) si miere.
La final se adauga frisca batuta. Pe timp de vara, din cauza caldurii, frisca lichida preparata din smantana este posibil sa nu poate fi batuta; pentru aceasta se respecta urmatorii pasi:
 - pachetul de frisca se introduce 15 minute in congelator, inainte de a fi folosit;
 - bolul pt mixare se scufunda intr-un alt bol, cu apa rece, iar astfel frisca se mixeaza in baie de apa rece;
 - daca incercarile de a intari frisca nu dau rezultat, se foloseste un plic de intaritor de frisca.

Crema rezultata va fi lichida si, pentru a putea fi intinsa pe blat, se introduce in frigider, pentru 30 de minute, sau pana cand capata o consistenta care sa permita acest procedeu.

Blatul racit se asaza pe o foaie de copt presarata cu putin zahar pudra, apoi se indeparteaza foaia folosita la coacere.



Inainte de a fi intinsa pe blat, crema se mixeaza putin, pentru a distruge eventualele cocoloase.
Utilizand foaia folosita la coacere, ce este inca atasata de cel de-al doilea blat, se asaza blatul peste crema si se fixeaza prin presare usoara. Cand blatul este bine pozitionat, iar crema intinsa uniform, se inlatura hartia de copt.


 Prajitura se pastreaza la frigider pentru 2-3 ore inainte de servire.


9 comentarii:

  1. O bunatate de prajitura.Si eu o pregatesc deseori pentru Diana.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu degeaba a fost gandita pentru copii, si ai mei s-au aratat foarte incantati.

      Ștergere
  2. arata foarte bine,,o sa o probezsi eu pentru fetita mea!expliciff bine toate detalile si retetele tale arata f bine ,deci perfect pt mine ca sunt incepatoare! felicitari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incepatoare am fost si eu foaaaaarte mult timp, iar toate retetele parca se incapatanau sa nu iasa, chiar daca le incercam doar pe cele care imi pareau indeajuns de explicite cat sa le dau de cap. Ma bucur enorm ca tocmai prezenta explicatiilor de aici iti dau increderea de a incerca retetele.
      Sa aveti un weekend frumos si dulce!

      Ștergere
  3. CEL MAI FRUMOS SITE!!! ABIA ASTEPT SA GATESC TOT CE AM CITIT AICI!!! VA FELICIT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru comentariu; acum ziua mea este mai luminoasa. Ma bucur sa va simt aprecierea si sper sa gasiti aici toate retetele pe care le doriti ... iar de nu, sunt dornica sa le incercam impreuna.
      O zi minunata!

      Ștergere
  4. bv ..excelenta ..am facut-o !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua.Marturisesc cu sinceritate ca site-ul d-voastra de retete a fost cea mai frumoasa descoperire a mea in anul acesta.
    Retetele sunt atat de explicite si armonioase.Sunt o mamica tanara cu 2 fetite de 5 ani si cautam demult reteta acestei prajiturici.Desi am gasit-o si pe alte bloguri doar a d-voastra m-am incumetet sa o fac.
    Atat de buna a iesit incat e ceruta foarte des de toti membrii familiei.
    Am incercat si o sumedenie de torturi postate de d-voastra si toate au iesit.
    Cel cu unt de arahide e bestial.
    Felicitari asadar pt munca si efortul depus ,am sa va urmaresc mereu si nu va opriti din ceea ce faceti pt ca,o faceti al naibii de bine.
    Cu multa admiratie Ana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ana, pe masura ce continuam sa citesc cuvintele tale deveneam din ce in ce mai emotionata. Multumesc pentru caldura lor :)
      Ma bucur mult sa descopar persoane, in special mamici, carora blogul meu le aduce ajutor si incredere in a oferi celor dragi dulciuri facute "in casa".
      Multumesc totodata pentru incurajarile de a continua, zilele acestea chiar aveam nevoie de un mic imbold. Placerea de a pregati lucruri noi este inca prezenta, dar sufocata de treburile casei si nevoile familiei. Nu va voi dezamagi si voi reveni cat mai curand cu retete noi.

      Sa aveti un weekend minunat, in familie!

      Ștergere