Prin aceasta paine cu gris am descoperit cea mai buna coaja gustata vreodata. La inceput nu am stiut daca se datoreaza grisului sau faptului ca, inainte de coacere, am uns painea cu ulei, dar m-a lamurit Wikipedia: " In bread making, a small proportion of durum semolina added to the usual mix of flour produces a tasty crust." :D Pot sa confirm: aceasta paine are o coaja absolut bestiala, crocanta dar nu tare, acoperind o paine densa si satioasa.
INGREDIENTE (1 buc):
270ml apa calduta
10g zahar
1 plic drojdie uscata
175g faina 650 (sitata)
230g faina 000 (sitata)
230g gris
1 lingurita sare
60ml ulei de masline
PREPARARE:
Drojdia se presara peste 220ml apa calduta amestecata cu zahar, se amesteca usor, se acopera si se lasa 5 minute. Daca drojdia incepe sa se umfle, inseamna ca este buna si poate fi dizolvata complet in apa cu zahar, prin amestecare.
Fainurile se amesteca intr-un castron, impreuna cu grisul si sarea, iar peste ele se toarna drojdia dizolvata, uleiul si, la nevoie, restul de apa.
Se amesteca totul in castron pana se obtine un aluat legat, ce se transfera apoi pe masa, unde se framanta timp de 10 minute.
Cand aluatul devine elastic, se face bila si se asaza la crescut, acoperit, intr-un castron uns cu ulei.
Se lasa la crescut timp de 90 de minute, intr-un loc ferit de curent. Daca nu folositi cuptorul pe aceasta perioada, puteti pune castronul acolo, cu usa inchisa.
Odata terminat timpul necesar cresterii, aluatul se preseaza cu pumnul, din loc in loc, se reacopera si se mai lasa deoparte, 10 minute.
Cand este gata, se intinde pe masa, cat sa formeze un paralelipiped, cu inaltimea de 1.5cm si se impatureste ca in pozele urmatoare, presand aluatul pe margini, dupa fiecare impaturire.
Aluatul se intoarce cu zona de suprapunere in jos si se asaza in tava unsa cu un strat subtire de ulei, aplicat cu ajutorul unui servetel impaturit imbibat in ulei.
Se acopera cu un prosop si se lasa deoparte 45 de minute, la final aluatul ajungand sa depaseasca marginea superioara a tavii.
Painea se unge cu ulei de masline, apoi se introduce in cuptorul preincalzit, unde se coace timp de 45 de minute, la foc mare (30 min), apoi la foc mediu (15 min).
Pentru a verifica daca painea este gata, se scoate din forma, se intoarce pe o parte si se ciocane cu degetul in partea inferioara; daca suna "a gol" painea este gata.
Se lasa la racit pe un grilaj. Dupa ce s-a racit, se pastreaza intr-o punga din material textil sau infasurata intr-un prosop.
Dolofana si foarte buna.Te pup!
RăspundețiȘtergereCe-i drept, a crescut foarte frumos si a fost tare gustoasa. Te pup si eu!
ȘtergereNu am inteles cata faina se pune in final?
RăspundețiȘtergereAi scris "175g faina 650 (sitata)
230g faina 000 (sitata)". Ce inseamna asta, care este diferenta intre ele? Ce inseamna faina 000 sau cealalta 650?
Buna!
ȘtergereIn panificatie se foloseste o gama larga de faini, indicativul din trei cifre fiind dat de procentul de tarata continut in acestea. Pentru mai multe informatii, poti consulta acest link: http://www.lumearetetelor.ro/articole/articole_nutritie/ce_inseamna_cifrele_care_desemneaza_tipul_de_faina
In cazul acestei retete, se foloseste un amestec de faini, 175g tip 650 si 230g tip 000.
Sper ca raspunsul dat sa te ajute pe mai departe.
O zi buna!
Gustoasa!
RăspundețiȘtergere