Am mancat o caisa, am mancat-o si pe a doua si tot asa, pana mi s-a cam taiat de caise, prea cumparasem multe. Cu ocazia asta am observat ca pofta mea de caise e ciclica, apare o data pe an si de fiecare data cumpar prea multe. Anul trecut le-am facut inghetata, asa ca am vrut sa schimb nota si mi-am luat inima in dinti, in intentia de a face dulceata.
Rezultatul uimitor, clar o sa mai fac dulceturi. Ma temeam ca voi sta cu orele langa oala, ca va trebui sa amestec non-stop si ca ma voi scurge pe langa aragaz de caldura. Surpriza! Intr-o ora totul era gata, am amestecat scurt de maxim 10 ori si ... padabim-padabum ... am facut primele 4 borcane de dulceata, o nebunie aromata si dulce!
INGREDIENTE pentru 4 borcane mici:
1 kg caise coapte
600g zahar
sucul de la jumatate de lamaie
esenta de vanilie
PREPARARE:
Caisele se spala, se inlatura samburele, iar jumatatile de fruct se asaza intr-o oala inalta, de cel putin 3litri.
Desi reteta clasica de dulceata presupune 1kg de zahar la 1kg de fructe, mi s-a parut enorm de mult si am folosit numai 600g de zahar. Dulceata a iesit dulce, chiar si cu zaharul redus cu mai mult de un sfert din cantitate, tinand cont ca nu am folosit nici fructe foarte coapte.
Zaharul se pune peste fructe, impreuna cu sucul de lamaie si oala se transfera pe aragaz, la foc mic.
In primele minute, caisele nu vor lasa suc si exista pericolul ca zaharul sa se arda si pentru aceasta se amesteca totul, de cateva ori. La nevoie se adauga 50ml de apa.
Dupa 5 minute:
Cand compozitia incepe sa clocoteasca se formeaza spuma, care trebuie indepartata, folosind o spumiera. Dupa ce s-a indepartat spuma si dulceata este aproape gata, se adauga 2-3 picaturi de esenta de vanilie.
Dulceata este gata atunci cand fructele s-au inmuiat. Pentru a verifica, se ia o lingura din compozitie, se asaza pe o farfuriuta si, daca prin racire dulceata s-a intarit, poate fi luata de pe foc.
Compozitia fierbinte se toarna in borcanele spalate si uscate, sub care s-a asezat lama unui cutit, pentru a indeparta borcanul de blatul de lucru. Presupun ca utilizarea lamei de cutit previne cumva ca borcanul sa nu se sparga in contact cu dulceata fierbinte.
Se infileteaza capacele, se spala borcanele de eventuale urme de dulceata si se lasa la racit.
Iata productia :)
Insfacati linguritele si poftiti la degustat! Merge de minune alaturi de un pahar cu limonada rece sau peste o lingura de inghetata.
vai de mine ruxi! ce super bine arata!!!!!e preferata mea!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereSi a mea! Acum imi pare rau de toti anii cand am cumparat, in loc sa o fac in casa. Bine ca m-am desteptat :).
Ștergereimi place ft ult ca e fara gelfix si aalea alea
RăspundețiȘtergereNu stiu ce e cu zaharul acela gelifiant, dar s-a inchegat frumos si asa, numai cu zahar.
Ștergeresus scrie ca ai pus 500 gr zahar si apoi cand incepi sa descrii spui ca ai pus 700 gr ?
ȘtergereAi dreptate, Marinela, multumesc pentru sesizare. Voi modifica.
ȘtergereAm refacut, intre timp, reteta si am folosit 600g si a iesit suficient de dulce.