Pagini

vineri, 8 iunie 2012

Paine cu malai, varianta greceasca (Daktyla)

Va prezint "Daktyla", o paine taraneasca provenita din Grecia, preparata din faina alba, faina integrala si, cel mai important, malai. Nu va ganditi sa dati cautare pe Google dupa denumirea ei, deoarece veti avea o surpriza nu prea apetisanta (denumirea acestei paini vine de la asemanarea celor 6 bucati de aluat cu niste degete).
Trecand dincolo de partea etimologica, aceasta paine seamana foarte tare cu painea taraneasca de pe la noi, are o coaja tare si un miez mai aspru, fiind numai buna de inmuiat intr-o zeama acra si groasa sau intr-un sos bun.


INGREDIENTE pentru 1 buc:
2 lingurite drojdie uscata
240ml apa calduta
340g faina 000
80g faina integrala
80g malai
1 1/2 lingurita sare
1 lingura lapte
1 lingura ulei de masline
1 lingura miere

PREPARARE:
Drojdia se presara intr-un pahar, peste 120ml apa calduta si se lasa deoparte, pentru 5 minute.
Fainurile se siteaza intr-un castron mare, apoi se amesteca impreuna cu malaiul si sarea. In centrul acestui amestec se formeaza o gropita, in care se adauga drojdia dizolvata in apa. Se trage usor faina in drojdie si se amesteca, astfel incat sa nu se surpe malul si sa cada toata faina in drojdie. Se trage faina cat sa se pastreze consistenta lichida a amestecului cu drojdie. Catronul se acopera si se lasa 20 de minute.



La finalul intervalului, se adauga restul de apa, laptele, uleiul si mierea, apoi se incorporeaza ingredientele uscate (fainuri si malai).

Totul se framanta 10 minute, obtinandu-se un aluat elastic.
Aluatul se asaza intr-un castron uscat si se lasa la crescut 1h30min, acoperit, intr-un loc calduros si ferit de curent (eu obisnuiesc sa tin aluatul la crescut in cuptorul nepornit si cu usa inchisa).



Aluatul crescut se preseaza de cateva ori cu pumnul strans, apoi se mai lasa 10 minute.

Se scoate din castron si se formeaza un oval alungit. Acesta se taie in 6 bucati, ce se asaza in tava mare acoperita cu hartie de copt, astfel incat bucatile sa se atinga foarte putin intre ele.



Se acopera cu prosopul si se mai lasa 1 ora, la crescut. Inainte de a se introduce in cuptorul incins, painea se unge cu lapte, iar deasupra se presara seminte de susan si in.



Painea se coace 35 de minute la foc mare si inca 10 minute la foc mijlociu.
Cand este gata, painea se scoate din cuptor si se transfera cu grija (sa nu se rupa) pe un grilaj, pentru a se raci.

9 comentarii:

  1. vai de mine ce superb arata!ce as manca akuma o pitutza proaspata:D

    RăspundețiȘtergere
  2. hmm, arata foarte bine, am ingredientele, o fac azi pentru maine, daca o sa mai ramana

    ...cred totusi ca dublez cantitatile, maine am si musafiri.

    multumiri!!!!

    te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E buna, daca va place painea taraneasca, aceasta este o alegere foarte buna. Daca ar fi dupa B, ar trebui sa fac numai paine cu malai, eu insa sunt dornica de alte descoperiri.
      Sa ai spor! O zi frumoasa maine, si nu numai.

      Ștergere
  3. Gata, am facut si mi-a iesit! Sunt foarte incantata! Am sa-mi notez bine reteta ca sa o fac mai des. E foarte buna, miezul foarte moale, iar coaja asa, tare, buuuuna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma asteptam sa va placa si ma bucur ca nu m-am inselat. Pupici

      Ștergere
  4. Gata, m-ai convins si cu painea asta! O fac azi. Pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniela, sa-mi spui cum iti place, ok? Spor la framantat!

      Ștergere
  5. Incerc sa pun pe fb tau, dar nu merge. E divina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai reusit pana la urma. Ti-a iesit minunat! Sa aveti pofta! ;)

      Ștergere