Pagini
▼
vineri, 27 aprilie 2012
Paine alba, cu lapte
Dupa 2 paini cu faina integrala, a venit randul si variantei cu faina alba, care, in combinatie cu laptele, a rezultat o painica pufoasa si usor dulceaga, numai buna de uns cu unt si dulceata. Eu optez pentru cea de capsuni. Voi?
marți, 24 aprilie 2012
Paine integrala, cu seminte de in
Cum am spus deja, am devenit responsabila si cu pregatirea painii in casa, sarcina pe care mi-am asumat-o cu mare placere. Sunt atat de dornica sa experimentez, incat voi lua la rand toate retetele de paine pe care le voi gasi.
Painea din aceasta dimineata este facuta numai cu faina integrala si, desi nu are grasime in compozitie, ci numai ingrediente de baza (faina, drojdie, sare si apa), a iesit extrem de pufoasa, coaja este absolut delicioasa, pe scurt, iti vine sa o rupi toata, bucatica cu bucatica, si sa o mananci goala.
Painea din aceasta dimineata este facuta numai cu faina integrala si, desi nu are grasime in compozitie, ci numai ingrediente de baza (faina, drojdie, sare si apa), a iesit extrem de pufoasa, coaja este absolut delicioasa, pe scurt, iti vine sa o rupi toata, bucatica cu bucatica, si sa o mananci goala.
duminică, 22 aprilie 2012
Valurile Dunarii, varianta roz
Din lipsa de timp, am ajuns sa fac dulciuri mai mult in weekend si, cum ard de nerabdare sa fac mereu ceva nou, toata saptamana caut o reteta speciala, care sa imi sadisfaca dorinta de lucruri bune si frumoase.
Stiam deja de o saptamana ce vreau sa fac: prajitura "Valurile Dunarii", asa ca intai am cautat pe mai multe bloguri o poza a prajiturii in care "valurile" sa fi iesit perfect. Am gasit una multumitoare si i-am pus bookmark. Sambata dupa-masa mergem in vizita la vecini si ce imi vad ochii pe masa lor de bucatarie? Exact blatul pentru prajitura mea de weekend :p Binenteles, i-am cerut reteta si am fost super incantata de ideea cu budinca roz. Am primit si cateva bucati la pachet, dar, impartite la 4, n-au facut decat sa ne atate pofta. Imediat ce am culcat copiii m-am si apucat sa o reproduc.
A iesit o nebunie! Pe langa efectul vizual, care este exceptional, crema facuta cu sirop acrisor de visine aduce o variatie de mare impact.
Sunt tare fericita ca am intalnit o femeie asa priceputa, care, in plus, este intr-atat de buna si intelegatoare cu mine incat m-a invitat sa ii fiu invatacel. Deja am 2 retete de prajituri cu foi pe care abia astept sa mi le impartaseasca, din cele 7 pe care le-a pregatit pentru sarbatorile de Paste. :D
Stiam deja de o saptamana ce vreau sa fac: prajitura "Valurile Dunarii", asa ca intai am cautat pe mai multe bloguri o poza a prajiturii in care "valurile" sa fi iesit perfect. Am gasit una multumitoare si i-am pus bookmark. Sambata dupa-masa mergem in vizita la vecini si ce imi vad ochii pe masa lor de bucatarie? Exact blatul pentru prajitura mea de weekend :p Binenteles, i-am cerut reteta si am fost super incantata de ideea cu budinca roz. Am primit si cateva bucati la pachet, dar, impartite la 4, n-au facut decat sa ne atate pofta. Imediat ce am culcat copiii m-am si apucat sa o reproduc.
A iesit o nebunie! Pe langa efectul vizual, care este exceptional, crema facuta cu sirop acrisor de visine aduce o variatie de mare impact.
Sunt tare fericita ca am intalnit o femeie asa priceputa, care, in plus, este intr-atat de buna si intelegatoare cu mine incat m-a invitat sa ii fiu invatacel. Deja am 2 retete de prajituri cu foi pe care abia astept sa mi le impartaseasca, din cele 7 pe care le-a pregatit pentru sarbatorile de Paste. :D
vineri, 20 aprilie 2012
Franzela cu ulei de masline si faina integrala
Pana acum, de pregatirea painii se ocupa sotul meu, mai exact umplea cuva masinii de paine cu ingrediente puse dupa ochi, apoi apasa butonul de pornire. Masina munce in locul nostru, spre final emana un miros innebunitor, iar apoi urma marea dezamagire: o paine fada, mereu cam nesarata, ce umplea toata bucataria de firmituri si se usca mult prea repede.
Dupa mai multe lamentari, binenteles ca a urmat si inevitabilul "Daca nu iti place, fa-o tu!" :D Cum sunt tare ascultatoare, am facut si a fost buuuuna: prima mea paine.
Chiar daca nu m-am folosit de masina, nu a trebuit sa transpir framantand, ci doar sa am rabdare si sa respect instructiuni simple, la anumite momente. A durat mai putin decat programul masinii, nu cu mult, ce-i drept, dar sadisfactia de a face painea singura si de a simti consistenta aluatului in maini este de neegalat.
Mi-a placut experimentul, rezultatul a fost incantator, mai ales savurat cu unt proaspat si dulceata; cu siguranta ii vor urma cateva alte retete de paine.
Dupa mai multe lamentari, binenteles ca a urmat si inevitabilul "Daca nu iti place, fa-o tu!" :D Cum sunt tare ascultatoare, am facut si a fost buuuuna: prima mea paine.
Chiar daca nu m-am folosit de masina, nu a trebuit sa transpir framantand, ci doar sa am rabdare si sa respect instructiuni simple, la anumite momente. A durat mai putin decat programul masinii, nu cu mult, ce-i drept, dar sadisfactia de a face painea singura si de a simti consistenta aluatului in maini este de neegalat.
Mi-a placut experimentul, rezultatul a fost incantator, mai ales savurat cu unt proaspat si dulceata; cu siguranta ii vor urma cateva alte retete de paine.
sâmbătă, 14 aprilie 2012
Tortul Iepurasului de Paste
O buna prietena m-a rugat zilele trecute sa ii pregatesc un tort pentru Paste, un tort mare, pe care sa il imparta cu cei dragi alaturi de care petrece sarbatorile. Am fost tare incantata de propunere, cu atat mai mult cu cat nu aveam in plan sa pregatesc un tort pentru noi, dar totodata aveam dorinta de a decora unul in ton cu aceasta sarbatoare.
Multumesc Cristina pentru ocazia de a va pregati acest tort, dandu-mi totodata mana libera sa aleg eu combinatia de ingrediente si decoratiuni. Sper din toata inima sa va placa pandispanul pufos si bine insiropat cu suc de portocale, alaturi de jeleul portocaliu si cremele de branza si capsuni.
Multumesc Cristina pentru ocazia de a va pregati acest tort, dandu-mi totodata mana libera sa aleg eu combinatia de ingrediente si decoratiuni. Sper din toata inima sa va placa pandispanul pufos si bine insiropat cu suc de portocale, alaturi de jeleul portocaliu si cremele de branza si capsuni.
vineri, 13 aprilie 2012
Chifle dulci, cu scortisoara, pentru Vinerea Mare
Nu doar ca sunt bune si frumoase, dar aceste chifle dulci sunt foarte populare in perioada Pastelui, servite mai ales in Vinerea Mare, in multe zone din Europa, avand totodata si o aura mistica.
In folclorului britanic exista superstitii care sustin ca acele chifle pregatite in Vinerea Mare nu se vor strica tot anul, iar daca una dintre ele este tinuta agatata in bucatarie, va apara locul de incendii si va asigura ca orice aluat plamadit in acel loc va fi unul reusit.
In plus, daca imparti o chifla cu cineva, acea persoana iti va fi prieten bun in acel an, iar daca oferi o chifla cuiva suferind, cadoul il va ajuta si ii va imbunatati starea sanatatii.
Noi nu vom putea teste niciunul din aceste crezuri; chiflele au fost atat de gustoase, incat nu au apucat sa reziste mai mult de o zi, timp in care, ce-i drept, nu s-a intamplat niciun eveniment neplacut la noi in bucatarie :p
Impartasindu-i unei vecine experienta acestor chifle, am aflat ca se pot pregati si in varianta de post, doar inlocuind laptele cu apa si renuntand la adaosul de albus. Daca pregateste cineva varianta de post, sa imi dati si mie de veste.
duminică, 8 aprilie 2012
Cosulete de Paste, cu nuca de cocos
Va propun noi dulciuri pentru Paste, pe care copiii sigur le vor adora. Mi-a luat 2 zile sa le pregatesc, dar nu din cauza vreunui proces complicat, doar curatenia de primavara care pare sa nu se mai termine :)
Sa aveti spor la pregatiri!
Sa aveti spor la pregatiri!
marți, 3 aprilie 2012
Prajitura cu foi fragede si crema mascarpone
Cand am facut prajitura Radauteana am fost foarte incantata de cat de fragede au iesit foile cu amoniac si cat de fleata am fost ca m-am temut atat de acest tip de foi.
Avand niste mascarpone prin frigi, gata sa expire, stiti voi, vechea poveste, am zis sa imi mai incerc odata mana cu prajiturile cu foi, sa ma asigur ca pana acum nu a fost vorba numai de norocul incepatorului, chiar fiind usor de facut.
Foile sunt la fel de fragede cum mi le aminteam, iar, tinute peste noapte in frigider, unde au tras umezeala din branza untoasa, a doua zi, prajitura a iesit o nebunie.
Aceasta este, de fapt, varianta cu mascarpone a unei prajituri foarte intalnita cand eram mica, preparata cu budinca sau cu crema de lapte.
Avand niste mascarpone prin frigi, gata sa expire, stiti voi, vechea poveste, am zis sa imi mai incerc odata mana cu prajiturile cu foi, sa ma asigur ca pana acum nu a fost vorba numai de norocul incepatorului, chiar fiind usor de facut.
Foile sunt la fel de fragede cum mi le aminteam, iar, tinute peste noapte in frigider, unde au tras umezeala din branza untoasa, a doua zi, prajitura a iesit o nebunie.
Aceasta este, de fapt, varianta cu mascarpone a unei prajituri foarte intalnita cand eram mica, preparata cu budinca sau cu crema de lapte.
duminică, 1 aprilie 2012
Anul acesta il ajutam pe Iepuras!
Pe vremea cand nu prea ma descurcam in bucatarie, eram complet descurajata de retetele in care ingredientele erau masurate in linguri, lingurite, cani si pahare, iar cand mai vedeam si ilustra mentiune cu "faina cat cuprinde" lasam deoparte orice gand de a incerca acea reteta.
Prin urmare, atunci cand am decis a incepe postarile pe blog, am dorit sa fiu de ajutor celor la fel de neexperimentati ca mine, descriind pasii prepararii cat pot de clar, dar mai ales avand o lista de ingrediente ale caror cantitati vor fi exprimate in grame; pentru mine aceasta modalitate de prezentare a cantitatilor este cea mai buna, chiar daca, si asa, reusita unei retete nu este 100% asigurata, putand a se strecura mici variatiuni, conditionate de marimea oualelor, timpul si viteza de mixare, temperatura ingredientelor, si cate si mai cate.
Pentru a veni in ajutorul celor care ma urmaresc si a va ademeni totodata a lasa timiditatea la o parte si de a comunica mai mult, va poftesc la concurs!
Premiul cadou? Cred ca deja este usor de intuit: un cantar electronic de bucatarie, care sa va usureze prepararea bunatatilor propuse.
Regulamentul este simplu: familiarizati-va cat mai mult cu produsele deja prezentate pe blog, apoi lasati-le deoparte, nu va mai ganditi la ele, si veniti cu idei proaspete despre dulciurile pe care ati dori sa le vedeti prezentate in postarile viitoare.
Departajarea castigatorului o voi face aleator, cu ajutorul site-ului random.org. Va rog sa trimiteti sugestiile voastre sub forma de comentarii la aceasta postare, iar fiecare comentariu sa contina apelativul sub care va pot recunoaste ulterior.
Va astept cu drag comentariile, incepand de luni, 02 aprilie 2012 (ca sa nu credeti ca e loc de vreo pacaleala), pana duminica, 09 aprilie, urmand ca in ziua urmatoare sa anunt castigatorul si sper, ca pana de Paste, cadoul sa ajunga in bucataria casei sale.
O conditie suplimentara de care va rog sa tina seama participantii din afara tarii ( nu vreau sa las pe nimeni deoparte): nu voi putea trimite cadoul decat in Romania, prin urmare puteti alege sa faceti o surpriza cuiva care bucatareste pe meleagurile noastre, iar eu voi trimite cadoul la adresa mentionata de voi.
Sper ca n-am uitat nimic. Daca sunt nelamuriri, dati-le glas si gasim noi rezolvarea.
Pupici!
Prin urmare, atunci cand am decis a incepe postarile pe blog, am dorit sa fiu de ajutor celor la fel de neexperimentati ca mine, descriind pasii prepararii cat pot de clar, dar mai ales avand o lista de ingrediente ale caror cantitati vor fi exprimate in grame; pentru mine aceasta modalitate de prezentare a cantitatilor este cea mai buna, chiar daca, si asa, reusita unei retete nu este 100% asigurata, putand a se strecura mici variatiuni, conditionate de marimea oualelor, timpul si viteza de mixare, temperatura ingredientelor, si cate si mai cate.
Pentru a veni in ajutorul celor care ma urmaresc si a va ademeni totodata a lasa timiditatea la o parte si de a comunica mai mult, va poftesc la concurs!
Premiul cadou? Cred ca deja este usor de intuit: un cantar electronic de bucatarie, care sa va usureze prepararea bunatatilor propuse.
Regulamentul este simplu: familiarizati-va cat mai mult cu produsele deja prezentate pe blog, apoi lasati-le deoparte, nu va mai ganditi la ele, si veniti cu idei proaspete despre dulciurile pe care ati dori sa le vedeti prezentate in postarile viitoare.
Departajarea castigatorului o voi face aleator, cu ajutorul site-ului random.org. Va rog sa trimiteti sugestiile voastre sub forma de comentarii la aceasta postare, iar fiecare comentariu sa contina apelativul sub care va pot recunoaste ulterior.
Va astept cu drag comentariile, incepand de luni, 02 aprilie 2012 (ca sa nu credeti ca e loc de vreo pacaleala), pana duminica, 09 aprilie, urmand ca in ziua urmatoare sa anunt castigatorul si sper, ca pana de Paste, cadoul sa ajunga in bucataria casei sale.
O conditie suplimentara de care va rog sa tina seama participantii din afara tarii ( nu vreau sa las pe nimeni deoparte): nu voi putea trimite cadoul decat in Romania, prin urmare puteti alege sa faceti o surpriza cuiva care bucatareste pe meleagurile noastre, iar eu voi trimite cadoul la adresa mentionata de voi.
Sper ca n-am uitat nimic. Daca sunt nelamuriri, dati-le glas si gasim noi rezolvarea.
Pupici!
Prajiturica Dots
Dorinta mea de a face "Brownies" a avut la baza descoperirea unui nou procedeu de a obtine mici rulade cu ciocolata si crema de branza, foarte asemanatoare cu prajitura Dots, pornind, in mod neasteptat, de la patratele de prajitura, aplatizate cu ajutorul facaletului.
Am fost cu totii foarte incantati de rezultat, iar ultimii pasi ai prepararii au fost deasemenea o surpriza placuta, totul decurgand usor, conform cu explicatiile din reteta originala.
Am fost cu totii foarte incantati de rezultat, iar ultimii pasi ai prepararii au fost deasemenea o surpriza placuta, totul decurgand usor, conform cu explicatiile din reteta originala.
Brownies
Am trait ceva vreme cu impresia ca prajitura americana "Brownie" este una si aceeasi cu autohtona "Negresa", dar abia cand am inceput sa inteleg ceva din lectura unei retete si nu a mai fost o simpla insiruire de ingrediente / cantitati, am realizat ca diferenta este mare, iar numele ei este "ciocolata" ... muuuulta ciocolata.
Si cum zilele acestea iar a fost frig, am inceput sa poftesc la ciocolata si dulciuri care sa o contina. Am luat toate resturile de ciocolata pe care le aveam prin casa si le-am inclus in cel mai cunoscut desert de peste ocean: "Brownie".
Bun tare, n-am ce zice, foarte rapid si usor de facut, potrivit pentru o zi friguroasa in care arzi o gramada de calorii numai clantanind din dinti (nu a fost cazul la noi), asa ca sa nu iti faci prea tare procese de constiinta. E moale si cremoasa in interior, iar deasupra are o cojita subtire si crocanta, combinatia mea preferata.
Si cum zilele acestea iar a fost frig, am inceput sa poftesc la ciocolata si dulciuri care sa o contina. Am luat toate resturile de ciocolata pe care le aveam prin casa si le-am inclus in cel mai cunoscut desert de peste ocean: "Brownie".
Bun tare, n-am ce zice, foarte rapid si usor de facut, potrivit pentru o zi friguroasa in care arzi o gramada de calorii numai clantanind din dinti (nu a fost cazul la noi), asa ca sa nu iti faci prea tare procese de constiinta. E moale si cremoasa in interior, iar deasupra are o cojita subtire si crocanta, combinatia mea preferata.