Pagini

joi, 15 decembrie 2011

Fursecuri de iarna (ovaz, seminte, portocala, miere, cuisoare)

Pornind de la indicatiile dintr-o carte cu retete sanatoase, pentru copii (The Children's Baking Book) am modificat putin in functie de ingredientele din dotare, binenteles, am obtinut cu totul altceva, dar rezultatul a fost cu mult peste asteptari: un fel de fursecuri crocante, cu aroma ametitoare de portocala si cuisoare, numai bune de mancat calde, dupa o bulgareala buna si un dat cu saniuta.
In plus, daca inlocuiesti untul cu margarina, obtii si o minunata reteta de post, potrivita ultimei saptamani de post, inainte de Craciun.



INGREDIENTE pentru o tava = 20buc:
70g ovaz
40g seminte floarea soarelui (decojite, nesarate, neprajite)
130g faina 000
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
70g unt (margarina, pentru varianta de post)
70g zahar brun
1 lingura miere (20g)
1 lingura suc de portocala
1 lingurita coaja rasa de portocala
cuisoara (optional)

PREPARARE:
Se amesteca ingredientele uscate (ovaz, seminte, faina, praf de copt si sare) intr-un castron.


Intr-o craticioara mica se pun untul, zaharul, mierea, sucul si coaja de portocala si cuisoara (care ulterior se inlatura).


Se incalzesc la foc mic, amestecand pana la dizolvarea zaharului si topirea untului. Se lasa putin la racit.


Lichidul caldut se toarna peste ingredientele din castron si se amesteca bine.


Amestecul se refrigereaza 30min, pentru a se intari.
Apoi se ia cate o lingurita de aluat, se formeaza bilute, care apoi se aplatizeaza cu palma, in tava acoperita cu hartie de copt.


Fursecurile se coc 15 min, la foc mijlociu, in cuptorul preincalzit. Se pun la racit pe grilaj.
Se pot pastra 2-3 zile intr-un recipient cu capac.

Cum in indicatiile initiale nu era recomandata refrigerarea, am pus fursecurile in tava imediat dupa prepararea aluatului si, dupa 10 min de copt, aratau ca niste gramajoare inestetice, asa ca le-am presat cu lingurita si lasat inca 15min.
Aluatul ramas dupa pregatirea primei tavi l-am bagat la frigider, pt ca ma asteptam ca fursecurile sa se lateasca mult si nu am vrut sa le aglomerez.
Cat a stat in frigider, aluatul a devenit foarte maleabil si asa l-am putut face bilute si apoi aplatiza, fara sa ma murdaresc.
Gustand fursecurile din ambele tavi, recomand metoda cu refrigerare, nu atat pentru gust, care e bun oricum, cat pentru aspect.

Fursecurile din prima tava aratau asa:






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu