Pregatind aceasta reteta mi-am dat seama cum am mintit spunand ca, odata casatorita nu stiam sa pregatesc decat clatite; salamul de biscuiti era unul dintre dulciurile des consumate la noi in casa, cat eram copil, pe care, cu timpul, am ajuns sa il compun singura, alaturi de mai sus amintitele clatite. Astazi am refacut exact reteta mamei, copiata candva din caietul ei, pe vremea cand inca nu aveam copii. Mi-a luat cel putin 5 ani sa o si pun in practica. :p
Salamul de biscuiti este unul dintre cele mai usoare deserturi si care,
totodata, poate fi reinventat la fiecare preparare, putandu-i-se adauga
stafide, nuci, alune, bucatele mici de rahat, fructe confiate sau
bucatele de ciocolata.
INGREDIENTE pentru 2 bucati:
200g zahar
50g cacao
5 oua mari
200g unt
3 linguri esenta de rom
50g nuca sfaramata
100g stafide
aprox. 500g biscuiti simpli (populari)
PREPARARE:
Intr-o cratita potrivita, se amesteca zaharul si cacaoa sitata, avand grija a se sparge bulgarasii de cacao.
Se adauga oaule si se incorporeaza cu telul.
Cratita se pune pe aragaz, la foc mic, unde se mentine pana la formarea unei creme si topirea zaharului. Nu trebuie sa stea foarte mult pe foc, fiind de ajuns 1-2 minute, altfel se vor coagula ouale.
Se ia cratita de pe foc si se adauga untul, amestecand pana la topirea acestuia. Se aromeaza cu esenta de rom.
Din acest moment se pot pune nucile, stafidele si orice altceva se doreste.
Biscuitii se maruntesc astfel incat o mare parte sa fie pulbere, dar sa ramana si bucati, apoi se adauga in compozitia anterioara. Biscuitii se incorporeaza treptat, pentru a putea obtine o compozitie tare, dar usor de modelat.
Pe o foaie de hartie pergament se pun biscuiti macinati fin, iar deasupra se pun cateva linguri de compozitie. Biscuitii se pot inlocui cu nuca/alune macinate sau fulgi de cocos.
Deasupra compozitiei se presara biscuiti/nuca/fulgi.
Cu ajutorul hartiei se modeleaza un cilindru cat mai compact, presand din laterale inspre centru si ruland.
Cilindrul se transfera pe o alta foaie pergament sau pe o folie alimentara, in care se ruleaza.
Se introduce in frigider, pentru a permite untului sa se intareasca.
Se pastreaza in frigider pana cand se termina.
imi aduce aminte de copilarie...arata delicios!!!felicitari!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc. Si mie ... de clipele cand ma punea mama sa amestec in oala, iar eu mancam compozitia pe furis. :)) De data asta au fost altii care s-au ocupat de partea asta, de mine nu a mai fost loc.
RăspundețiȘtergeretrebuie incercat neaparat
RăspundețiȘtergereTrebuie! Daca sunt destui biscuiti prin casa, restul e o simpla joaca. Sa-mi spui cum a iesit.
RăspundețiȘtergere