Dupa atatea torturi dulci, in aceasta autentica zi de toamna, mi s-a facut o pofta nebuna de mere coapte si, desi banuiam ca piticii nu vor agreea tarta cu bucati mari de fruct, tot am pus-o la copt, stiind ca macar B se va bucura de ea. Am inclus si niste fulgi de ovaz in aluat, ca sa contracareze moliciunea merelor cu putin crantz, tarta a iesit delicioasa si m-a innebunit cu aroma ce razbatea din cuptor.
INGREDIENTE ALUAT:
170g unt topit (margarina, pentru varianta de post)
270g faina 000
100g zahar brun
60g fulgi de ovaz
1/2 lingurita sare
UMPLUTURA:
280ml apa
140g zahar
40g amidon
4 mere mari
1 lingurita esenta de vanilie
scortisoara (dupa gust)
PREPARARE:
Untul se pune la topit, intr-o craticioara, la foc mic.
Restul ingredientelor se pun intr-un castron mare si se amesteca. Peste ele se toarna untul topit fierbinte si se amesteca folosind o lingura.
Se obtine un aluat sfaramicios, ce se repartizeaza, lingura cu lingura, in fundul tava unsa si tapetata. Se pune de o parte o cana de aluat, ce va fi, mai tarziu, presarata peste umplutura.
Aluatul se preseaza cu degetele, pe fundul si peretii tavii de tarta, marcand indentatiile acesteia cu ajutorul unei cozi cilindrice de la o lingura de lemn.
Aceeasi pasi se urmeaza si pentru a face mini tarte, cu diferenta ca sunt mai migaloase.
Pentru umplutura, se pun la fiert apa si zaharul, amestecand cu un tel pana cand se obtine un sirop. Se adauga amidonul, continuand a se amesteca.
Se fierbe 2 minute, apoi se indeparteaza de pe foc.
Se adauga merele taiate cubulete si esenta de vanilie, apoi se amesteca.
Umplutura se intinde uniform peste aluat, cat sa nu fie prea inalt pe extremitati.
Deasupra se presara aluatul pastrat anterior, apoi se siteaza scortisoara. Se poate adauga si nuca tocata.
Tarta se coace 45min, la foc mediu, in cuptorul preincalzit, sau pana cand aluatul de pe margini devine usor maroniu.
Se lasa la racit in tava, apoi se portioneaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu