Pagini

miercuri, 5 octombrie 2011

Tarta cu ciocolata si aluat sfaramicios

De o saptamana am incercat sa fac dulciuri care sa ii fie pe plac surioarei mele si poftei sale, infinite si mereu prezente, de ciocolata. Am facut tort de branza cu ciocolata, apoi melci cu ciocolata, iar astazi intentionam sa revin la retetele consacrate, cu fructe. Reactia ei? A fost ceva de genul: "Mda, n-ai face si tu ceva cu ciocolata!" :D Si atunci mi-am amintit o reteta pe care, la vremea cand am aflat-o prima oara, am considerat-o exact pe gustul sorelei. Si am reusiiiiiit!!! Gust intens de ciocolata, blat sfaramicios, textura perfecta ....mmm mmm.



INGREDIENTE BLAT:
170g unt topit
60g zahar
290g faina 000
1 albus batut

UMPLUTURA:
200g frisca lichida
120ml lapte (cat mai gras)
220g ciocolata (cu lapte si amaruie, in proportii variabile)
50g zahar
1/4 lingurita sare
2 oua mari + 1 galbenus

PREPARARE:
Untul se topeste intr-o cratita (de preferat cu fund dublu). Cand este complet topit, cratita se ia de pe foc, se adauga zaharul si se amesteca cu telul pana la topirea zaharului.
Se adauga faina, treptat, si tot cu telul se amesteca, apoi preseaza, pana la incorporarea completa. Rezulta un aluat grasimos si nelegat, ce se lasa la racit 15 minute.


Deoarece nu poate fi intins cu sucitorul, astfel incat sa formeze o foaie, se preseaza pentru a se intinde cat mai mult si se transfera in tava unsa si tapetata, pe bucati.
Se acopera fundul si peretii formei de tarta, avand grija sa nu existe gauri in aluat si sa nu existe mari diferente de nivel (in zona superioara a peretilor ). In caz contrar, umplutura va curge.
Aluatul (in forma) se refrigereaza 20-30min.


Odata racit si intarit aluatul, forma se acopera cu hartie de copt, in care se asaza boabe de fasole uscata, pentru a impiedica aluatul sa se ridice, la copt.


Se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc mijlociu, timp de 20-25min. Cat timp aluatul este la copt, se pregateste umplutura.
Se scoate din cuptor, suprafata aluatului se unge cu albus batut, apoi se coace inca 8-10min sau pana cand albusul se coloreaza usor in maroniu.


Aluatul se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma. Se da focul la mic.

Pentru umplutura, se amesteca, la foc mic, frisca si laptele, pana cand incep sa clocoteasca usor.
Se ia de pe foc, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca folosind telul.
Odata topita ciocolata, se adauga zaharul si sarea.


Crema obtinuta se lasa la racit in baie de apa rece. Prin racire, crema va capata consistenta.
Se adauga ouale batute si se incorporeaza.

Se toarna umplutura peste aluat si se coace 40min, la foc mic.


Dupa 20 de minute, umplutura va incepe sa se inchege, asemenea budincii sau cremei de zahar ars. Este gata atunci cand trece "testul scobitorii" (cand nu mai ramane crema lipita de scobitoare) sau atunci cand umplutura se umfla pe alocuri. Daca s-au format crapaturi pe suprafata umpluturii este semn ca a fost tinuta mult la cuptor si s-a uscat prea tare.



Tarta se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava. Daca nu s-a scurs umplutura sub aluat, tarta se va putea scoate usor din forma. In caz contrar, se dezlipeste de pe margini cu un cutit si apoi se scoate. Daca s-a scurs umplutura si pe fundul tavii, iar aluatul a ramas lipit de acesta, se pune un tocator mare peste gura formei, se rastoarna si se bate cu mana in forma, pentru a se dezlipi aluatul. In urma acestei operatiuni, probabil partea superioara a umpluturii va ramane lipita de tocator; se repune la loc crema cazuta si deasupra se imprastie nuca tocata ;), pentru a ascunde imperfectiunile aparute.. :D

Cand este calduta se refrigereaza cel putin o ora, apoi se taie. Este mult mai buna dupa ce a stat la frigider, umplutura de ciocolata se intarit, devine mai cremoasa si de nerezistat.

3 comentarii:

  1. Daaaaaaaa, buunaaaaa, exact pe gustul meu...sa-mi m faci :*

    RăspundețiȘtergere
  2. sorela asta trebuie ea mereu sa comenteze huh? Dar da, a meritat comment-ul ei pana la urma, avand in vedere ca tarta a iesit atat de buna :D

    Pupam sorelele :*

    RăspundețiȘtergere
  3. A doua zi dimineata, proaspat scoasa din frigider, a fost si mai buna. Data viitoare o voi servi refrigerata.

    RăspundețiȘtergere