Zilele trecute a fost ziua mamei mele si este prima oara cand am stiut exact ce cadou ii voi face: tortul aniversar! Hi Hi, ce usurare! Binenteles a fost apreciat, chiar daca eu am fost putin dezamagita ca nu am putut obtine designul pe care il aveam in gand initial, constransa fiind de dimensiunile formei de tort.
INGREDIENTE BLAT (forma 26cm):
4 oua mari
120g zahar pudra (sitat)
2 plicuri zahar vanilat
90-100g faina pentru prajituri (sitata)
2 linguri cacao (15g) (sitata)
1/2 lingurita praf de copt
50g unt topit
UMPLUTURA:
500g crema de branza
150g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
1 plic gelatina
500g frisca lichida
1 plic intaritor de frisca
200g capsuni
2 cutii mari compot de piersici (11 jumatati de piersica)
DECOR:
500g frisca lichida
1 plic intaritor frisca
1 jumatate piersica din compot
7 capsuni
ciocolata rasa
PREPARARE:
Pentru blat se bat ouale impreuna cu 2 linguri de apa fierbinte, zahar si zahar vanilat.
Separat, se cerne faina, se amesteca impreuna cu cacaoa si praful de copt, apoi se cern impreuna, direct in compozitia anterioara. Se mixeaza cu mixerul, la viteza mica.
La final se adauga untul caldut, lingura cu lingura.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort (26cm) (unsa cu unt pe margine si cu hartie de copt pe fund) si se coace 25-30min, in cuptorul preincins, la foc mediu spre mic.
Cand s-a copt se scoate din forma si se lasa la racit.
Se taie pe orizontala, inlaturand zona de deasupra care, in urma coacerii, a crescut bombat. Se obtin doua blaturi si un rest (partea de deasupra).
Daca blatul nu este indeajuns de inalt pentru a obtine 2 parti perfect plane si un rest, blatul se va taia numai in 2 bucati, iar blatul bombat va fi cel de baza si va fi asezat cu partea bombata in jos.
Pentru umplutura, crema de branza se amesteca impreuna cu zaharul pudra si cel vanilat.
Gelatina se lasa la inmuiat 5 min in 100ml apa, apoi se dizolva la foc mic, amestecand continuu.
Se toarna fierbinte peste compozitia cu branza, in fir subtire, amestecand continuu.
Frisca se bate tare impreuna cu cele 2 plicuri de intaritor si se toarna peste compozitia anterioara, intarind-o.
La final se adaunga fructele pasate la blender si se incorporeaza bine.
MONTARE TORT:
Blatul de tort mai putin aspectuos se asaza pe fundul formei, impreuna cu hartia cerata folosita la copt.
Se insiropeaza temeinic cu o parte din compot.
Pe blatul insiropat se asaza jumatatile de piersica, ajustate anterior, pentru a avea toate aproximativ aceeasi inaltime.
Deasupra piersicilor se toarna lingura cu lingura crema de capsuni, insistand asupra zonelor dintre piersici si a zonei marginale a tortului.
Umplutura se acopera cu al doilea blat, bine insiropat.
Tortul se acopera cu folie alimentara si se refrigereaza pe timpul noptii.
Inainte de servire se acopera cu frisca batuta, apoi se decoreaza cu fructe si ciocolata rasa.
super ai decorat tortullllllllllll!
RăspundețiȘtergereMerci. Incerc sa ma conduc dupa vorba aceea care spune ca intai mananci cu ochii. :) Imi place sa le decorez, dar sunt inca incepatoare.
RăspundețiȘtergerema uitam la bunatatile de pe blogul tau(din nou) ssi nu ma pot abtine sa-ti spun xcat de frumos ai decorat tortuletul..regret ca au trecut capsunile..ca as fi de corat si eu la fel...asta pt iubi meu pe 10 august.. DECI AGAIN!E PERFECT!PUSI
RăspundețiȘtergereMultumesc, Raluca, din nou :) Asta e unul dintre primele torturi, ideea e luata dintr-o revista, dar m-am abatut de la original, am impresia ca nu aveam destule piersici. E frumusel, ce-i drept. Tin minte ce frenezie ma apucase atunci, imi placea atat de mult sa fac torturi, incat eram in stare sa fac unul pe saptamana. :)
Ștergere