Sunt intr-o perioada in care o bombardez pe Alex cu preparate dulci, in care ingredientul principal este branza ... dulce, evident, altfel nu s-ar apropia de ea. Astazi am incercat sa copiez placinta cu care ne bucura bunica lui B cam de fiecare data cand mergem in vizita sau ne trimite "pachete" cu bunatati. Evident, nu se compara cu placinta aceea, dar e o copie destul de reusita.
INGREDIENTE ALUAT:
60g unt topit
350g faina OOO
1/2 lingurita sare
1 lingurita otet
150ml apa
UMPLUTURA:
500g branza dulce
150g zahar pudra
2 oua
50g+50g unt topit
1 plic zahar vanilat sau 1 lingurita esenta vanilie
PREPARARE ALUAT:
Faina se pune intr-un castron, alaturi de sare. In mijlocul fainii se face o gropita in care se toarna untul topit si usor racit, otetul si apa.
Se framanta bine pana cand se obtine un aluat potrivit de tare.
Aluatul se lasa sa se odihneasca 30 de minute, la temperatura camerei.
PREPARARE UMPLUTURA:
Branza se mixeaza impreuna cu zaharul, vanilia, ouale si 50g unt topit. Se da la frigider pana cand este gata aluatul.
Se pune la incalzit restul de 50g unt.
Aluatul se imparte in 3 bucati egale. Fiecare foaie se formeaza, cu mainile, intr-un paralelipiped dreptunghic, forma de la care se va porni pentru intinsul foi.
Pe masa de lucru se intinde un prosop de bucatarie, tapetat cu faina, iar cu ajutorul sucitorului (tapetat si el cu faina) se intind, pe rand, 3 foi foarte subtiri.
Una cate una, foile intinse se ung cu unt topit, se intinde umplutura si se ruleaza, folosind prosopul pentru a ridica partea de rulat.
Rulourile cu branza se aseaza in tava unsa si tapetata. Daca se foloseste o tava dreptunghiulara (20x30cm), rulourile se asaza alaturi, paralel unul fata de celalalt, iar daca se foloseste o forma rotunda de tort (22cm), rulourile se asaza unul in continuarea celuilalt, formand o spirala.
Eu am incercat sa le asez in spirala, dar "cineva" nu mi-a dat pace sa ma concentrez, asa ca le-am pus in tava cat sa-i acopere toata suprafata.
Placinta se unge, pe deasupra, cu unt topit si se coace in cuptorul preincalzit, timp de 40-50 min, la foc mijlociu.
Dupa coacere, placinta se lasa sa se raceasca si, eventual, se preasara cu zahar pudra.
Ruxi nu mi s-a copt inauntru, cred ca a fost compozitia foarte apoasa si ar mai i trebuit sa o tin la cuptor. Cum nu am brinza de vaci aici am folosit Ricotta y nu are aceiashi consistentza. Eu am mincat asa, ca arata asa bine pe afara, cu riscul de a ma durea stomacul...ha.
RăspundețiȘtergereImi pare rau ca nu a iesit perfecta si cred ca ai dreptate, Ricotta e mai apoasa si probabil a inmuiat tare aluatul. Sper sa nu fii atat de dezamagita incat sa nu o mai incerci, poate cu o alta branza.
ȘtergerePupici, draga mea, si ma bucur ca mi-ai scris.