Am fost tentata sa pregatesc acest desert in multe ocazii, de doua ori chiar am facut-o, dar nu am reusit sa surprind acea bucatica perfecta, care sa incante si ochiul, nu numai gura. In capul meu, Tiramisu trebuie sa fie sub forma unui paralalelipiped dreptunghic, in care crema sa nu se confunde cu stratul de piscoturi perfect aliniate, dar , in primele dati, nu a fost sa fie :(
Este greu de numarat de cate ori am cumparat mascarpone cu gandul la Tiramisu, de cate ori m-am trezit cu mult mascarpone in frigider gata sa expire si totusi am optat pentru alta reteta. Clar, Tiramisu era o provocare pe care nu ma simteam pregatita sa o atac, numai si numai din cauza aspectului.
Chiar si de data aceasta, studiind diverse retete, mi-a fost greu sa inteleg cum, numai din oua batute si mascarpone, la care apoi mai adaugi lichid, poti obtine o crema tapana si in acelasi timp extrem de aerata, asemeni unui norisor.
Pentru cei care, asemeni mie, nu au facut legatura, probabil
din cauza pronuntiei eronate pe care o tot auzim, traducerea lui
Tiramisu este "trage-ma /ia-ma in sus". Judecand dupa aceasta traducere
si dupa rezultatul retetei incercate, denumirea este data de textura prajiturii, caci, cum necum, crema este toata numai bule de
aer, iar fiecare bucatica se topeste in gura, lasand in amintire numai o
aroma delicata de cafea si vin Marsala (ultimii 100ml dintr-o pretioasa
sticla de vin adus din unica mea calatorie in Italia).
Daca e sa declar secretul unui Tiramisu reusit, acesta este in primul rand
rabdarea (apoi folosirea unor ingrediente de calitate). Este nevoie de rabdare in a bate ouale pe indelete, pana la consistenta perfecta, apoi in a incorpora branza strop cu strop si, cel mai important, in a avea destul autocontrol in a nu atinge prajitura inainte de trecerea timpului recomandat. Fiti rabdatori si veti avea propriul norisor care sa va traga in sus :)